LEDER

Hovedleder: Økt maksimumsstraff

Økte straffer er ingen løsning

Det er verken humant eller effektivt å gi strengere straffer.

STRAMMER INN:
Per-Willy Amundsen (Frp) har fått i fanget et forslag fra sin forgjenger Anders Anundsen om å heve maksimumsstraffene. Det er et dårlig forslag, skriver Dagbladet på lederplass.
STRAMMER INN: Per-Willy Amundsen (Frp) har fått i fanget et forslag fra sin forgjenger Anders Anundsen om å heve maksimumsstraffene. Det er et dårlig forslag, skriver Dagbladet på lederplass. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I en kronikk i Aftenposten kommer pensjonert lagmannsdommer Iver Huitfeldt med en ramsalt kritikk av regjeringens forslag om å heve straffenivået fra 21 år til 40 år for alvorlige forbrytelser der den domfelte har utført flere lovbrudd.

«En dobling av maksimum innebærer en så kraftig devaluering av «humanitets-verdien», at «human strafferettspleie» i realiteten kastes på historiens skraphaug», skriver Huitfeldt. Det er lett å slutte seg til den pensjonerte dommerens kritikk.

Regjeringen motiverer sitt forslag med «at ‘kvantumsrabatten’ i mange straffesaker er urimelig stor.» Den såkalte «kvantumsrabatten» innebærer selvfølgelig ingen straffereduksjon om du utfører flere lovbrudd. «Rabatten» ligger i at straffen for hvert lovbrudd ikke blir lagt oppå hverandre.

Det begrunnes både av hensyn til å ivareta en human strafferettspleie og av praktiske hensyn. En anser med god grunn straffen for å ha fallende grensenytte ved hvert nye år. Straffen skal virke avskrekkende og til en viss grad reflektere befolkningens rettferdighetsfølelse. Det er ikke sannsynlig at svært høye straffer virker mer avskrekkende. Og når folk er i kontakt med konkrete rettssaker som meddommere, synes de straffene er for strenge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer