Oktober-forfattere for andre gang

Vårlista til forlaget Oktober preges av 1998-debutanter med nytt stoff. Lyrikk, Spinoza og 'åssen IT forandrer verden og livet ditt' utgjør også oktober-våren.

Torgeir Rebolledo Pedersen kommer med ny diktsamling, «Regnestykke for en sky». Per Pettersons gjennomgangsfigur Arild er blitt 43 år i hans nye roman «I kjølvannet». Frank O. Anthun kommer med sin første roman, om en ung jusstudent som i kjærlighetssorg eksperimenterer med valium og får trøst av sitt forfatteridol. En annen jusstudent, 24 år gamle Bernhard Vigen, debuterer med diktsamlingen «Som om ingenting har hendt».

Hoem og Shakespeare

Med «Leiken i skogen» («As you like it») er Edvard Hoem oppe i ni Shakespeare-gjendiktninger, og har like mange sådanne på samvittigheten som André Bjerke. «Leiken i skogen» er tospråklig, med engelsk og nynorsk på parallelle sider.

Okkupasjon, IT og filosofi

Det norske forsvars historie har lite kjente kapitler som Lars Borgersrud fokuserer på i «Fra konspirasjon til kapitulasjon». Boka avdekker blant annet forsvarets hemmelige mobiliseringsplaner for å slå ned arbeiderbevegelsen i mellomkrigstida, og alt i alt er den historiske gjennomgangen ment som et bakgrunn for hvorfor det gikk så galt med mobiliseringen i 1940.

«Etter 2000 blir verden flytende som kvikksølv!», sier fritenkeren og skribenten Tron Øgrim i en revidert utgave av en debattbok han ga ut på eget forlag i 1997. Spørsmålene er: Hva betyr IT-revolusjonen for dagliglivet ditt? Hvordan vil IT forme samfunnet i framtida? Gunnar Fredriksson har tidligere gitt ut bøker om Wittgenstein og Schopenhauer. I vår tar han for seg Spinozas liv og verk, og boka gjør også rede for Arne Næss' syn på denne filosofen.

Nye stemmer på ny

Tre 1998-debutanter kommer med nye bøker. Trude Marstein, som vant Tarjei Vesaas' debutantpris for «Sterk sult, plutselig kvalme», kommer med romanen «Plutselig høre noen åpne en dør». Ei ung alenemor skal skrive hovedoppgave i løpet av seks måneder, og under skriveprosessen møter leseren også datteren Sara og barnets far. Mona Høvrings nye diktsamling heter «ensomme badedager og andre dikt» (les utdrag), og Trond Davidsen følger opp «Triggerhappy» med «Erkki Murole», en finlandssvenske som reiser til Molde for å møte sin bror igjen etter tjue år. Møtet er mislykkket, og får tragiske konsekvenser.

DEN VANSKELIGE ANDREBOKA: Trude Marstein (til venstre) og Mona Høvring er begge ute med sin andre bok.