LEDER

Oktoberbarna:

«Oktoberbarna» viser særlig to problemer ved dagens asylpraksis

På flukt fra Norge.

«ARMIN»: En av «oktoberbarna», på flukt fra Norge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
«ARMIN»: En av «oktoberbarna», på flukt fra Norge. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne i helga fortelle historien om afghanske «Armin». Han er en av de 130 såkalte «oktoberbarna», som fyller 18 år denne høsten og dermed skal sendes tilbake til Afghanistan.

«Armin», som har vært på flukt fra konflikten i Afghanistan, er nå på flukt igjen. Denne gang fra norske myndigheter. Vi fulgte ham den første etappen på vei sørover til Spania. Han reiser dit i håp om å komme til et land som ikke vil returnere ham til Norge, som dermed vil sende ham videre til det krigsherjede hjemlandet.

Saken om «Armin» viser særlig to problemer med dagens asylpraksis.

Fjerning av det såkalte «rimelighetskriteriet» har ført til at det er blitt langt lettere å returnere flyktninger. Årsaken er at det har åpnet for at det blitt langt lettere å sende folk tilbake deler av landet til som regnes som trygt, selv om de selv ikke har nettverk der.

Eksempelet Afghanistan illustrerer hvorfor det er problematisk. Selv om sikkerhetssituasjonen i landet regnes som kritisk, mener norske myndigheter flere ulike provinser i landet er trygge nok for retur. Men er de virkelig det? En rekke andre EU-land returnerer også asylsøkere til Afghanistan, men har helt andre vurderinger av sikkerhetssituasjonen i de ulike provinsene. Provinser som regnes som sikre av Norge, regnes som usikre av andre, og vice versa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer