OL er feil bruk av felleskassa

Uansett hvor gøy et OL i Oslo vil bli, går det på bekostning av boligpolitikken, breddeidretten og velferdstjenestene.

GØY UTEN OL:  Jeg tror det er mulig å ha det gøy i Oslo uten å bruke milliarder på OL, skriver artikkelforfatteren. Foto: Erlend Aas/NTB scanpix
GØY UTEN OL: Jeg tror det er mulig å ha det gøy i Oslo uten å bruke milliarder på OL, skriver artikkelforfatteren. Foto: Erlend Aas/NTB scanpixVis mer

OL I OSLO: Jeg får svar i Dagbladet 20.05 fra Jacob Danbolt Ajer i organisasjonen Oslo 2022 på mitt innlegg om å si nei til OL i Oslo. Rødt vil heller satse på masse- og breddeidrett og ikke kaste bort penger i en by som sårt trenger økte bevilgninger til velferdstjenester og massive investeringer i infrastruktur i årene som kommer.

Danbolt Ajer skriver at «Om ikke Norge kan bruke penger på noe gøy før alle problemer er løst og det ikke finnes noen rusavhengige i Oslo, vil det ikke bli mye moro i framtiden.» Til det vil jeg si at politikk handler om å prioritere. Jeg tror det er mulig å ha det gøy i Oslo uten å bruke milliarder på nettopp OL. Vi kan investere i flerbrukshaller, kunstgressbaner for fotball, rugby, landhockey og cricket, svømmehaller og ny skiskytterstadion som vil kunne gi mer moro enn et par ukers prestisjeshow.

Byrådet vurderer å selge Aker sykehus til en privat eiendomsutvikler for å gjøre det til en deltakerlandsby. Oslo har allerede for få gode sykehusarealer og forslaget er et skritt i fundamentalt gal retning. Hovedstaden er også et pressområde hvor det bygges alt for få boliger til alt for stive priser, og problemet vokser dramatisk. Rødt vil prioritere at Aker bevares som lokalsykehus for Oslobefolkninga og at det bygges boliger for folk, framfor OL i Oslo.

Danbolt Ajer skriver at jeg kommer med misoppfatninger og løse påstander, og at jeg ikke har noe grunnlag for å si at et OL i Oslo vil koste minst 30 milliarder. Ragnhild Sohlberg, medlem av hovedstyret for OL på Lillehammer i 1994 og tidligere assisterende direktør i Norsk Hydro har uttalt at hun tror kostnadene kommer på et sted mellom 30 og 50 milliarder kroner, basert på Veritas' rapport om et OL i Tromsø, hvor også Danbolt Ajer henter sine tall fra. Sohlberg kaller 30 milliarder et beskjedent estimat, og vi vet med sikkerhet at bare søknaden vil koste 130 millioner kroner av fellesskapets penger. Det er i seg selv grunn nok til å skrinlegge prosjektet.

Rødt var først ute med å si nei til et OL i Oslo. Nå ser vi at stadig flere følger etter, fordi de ser hvordan et OL i Oslo, uansett hvor gøy det vil bli, går på bekostning av boligpolitikken, breddeidretten og velferdstjenestene. Bystyrebehandlingen av søknaden er derfor utsatt, og forhåpentligvis vil bystyrets flertall sørge for at det ikke sløses bort milliarder på et prestisjeshow i en by som har altfor mange uløste problemer.