TURNSTJERNE: Simone Biles har vært i en egen klasse de siste årene. I går tok hun sitt andre OL-gull i mangekamp. Foto:  AFP / Ben Stansall / NTB Scanpix
TURNSTJERNE: Simone Biles har vært i en egen klasse de siste årene. I går tok hun sitt andre OL-gull i mangekamp. Foto:  AFP / Ben Stansall / NTB ScanpixVis mer

OL-kommentatorer beskyldes for mannssjåvinisme

- Det handler om hvem som formidler, sier Dagbladets kommentator Esten O. Sæther. 

Kommenteringen av kvinnelige utøvere under OL i Rio har satt sinnene i kok.

«Jeg tror hun til og med kan gå høyere enn menn», uttalte NBC-kommentatoren etter at USAs turnstjerne Simone Biles gjorde en fremragende innsats i skranken, skriver BBC.

Katie Ledecky ble hyllet som «den kvinnelige Michael Phelps» av Daily Mail.

En annen kommentator fikk det til å koke i sosiale medier da han omtalte kjæresten og treneren til Katinka Hosszu, vinneren av 400 meter medley fri for kvinner, som mannen bak suksessen, skriver Washington Post.

Chicago Tribune fikk også massiv kritikk da de omtalte Corey Cogdell, bronsevinneren i leirdueskyting, som «kona til Bears' lineman» på Twitter, skriver Telegraph.

- Noe av kommentering av kvinnelige OL-utøvere er støtende og nedverdigende. Altfor lenge har kvinnesport blitt behandlet som annenrangs, sier Sam Smethers i The Fawcett Society, som kjemper for kvinners rettigheter.

Menn som kommenterer

En studie publisert av Cambridge University Press har analysert språket i 160 aviser, magasiner og blogger.

De fant ut at menn hadde tre ganger høyere sannsynlighet for å bli omtalt med ord som «stor», «sterk», «flott», «raskest», mens kvinner hadde større sannsynlighet for å bli beskrevet som «aldrende», «gravid» eller «ugift», skriver CNN.

- Nøkkelen er hvem som formidler. Så lenge det hovedsakelig er menn som kommenterer sport, kommer vi ikke unna at vårt grunnleggende blikk får de rareste utslag, sier Dagbladets sportskommentator, Esten O. Sæther.

Sæther har vært med på å forme Dagbladets sportsdekning i mer enn 30 år. Han mener norske kommentatorer stort sett er bedre enn mange av sine utenlandske kolleger, men at vi også her til lands har sett utslag av mannsjåvinisme i sportsdekningen.

- Vi vil være en refleks av et samfunn som har kommet langt i likestillingen, men det ligger der likevel. Vi ser det raskt om det er en tjukk kvinnelig keeper fra Angola, at det er annerledes enn om det er en tjukk mann, sier Sæther.

- I dekningen av kvinnefotballen har det også være mye nedsettende. Fotball er jo en sport som vi gutta har regnet som vår, sier Sæther.

Han mener den eneste løsningen for å få bukt med mannsjåvinisme er å få flere kvinner inn i sportsredaksjonene.

- Og ikke som studioverter, men som sportskommentatorer, sier Sæther.

- Ute av fokus

Redaktør for NRK-sporten, Egil Sundvor, sier han har fått med seg reaksjonene på utenlandske kommentatorers omtale av kvinner.

Han sier de ikke har hatt noen utfordringer med mannsjåvinisme i NRK.

- Våre kommentatorer har fokus på å formidle det som skjer på arenaen, og formidle opplevelsen. Dette som omtales virker å være kommentering ute av fokus, sier Sundvor til Dagbladet.

Han mener vi i Norge er i en spesiell situasjon ved at vi har mange kvinnelige programledere og kommentatorer i sportsdekningen.

- Det er mange kvinner som er svært dyktige i sportsfaget. Vi har en god balanse, og det er kanskje denne balansen som gjør at vi ikke får disse situasjonene, sier han.

«Attraktive magemuskler»

Men det er ikke bare kvinnelige utøvere som opplever at det er andre ting enn prestasjonene som medier og sportsjournalister kommenterer.

Avisa The Star har foretatt en gjennomgang av avistitler om mannlige utøvere.

«De amerikanske turnerne, rangert etter de mest attraktive magemusklene». «Alle de toppløse bildene av Ryan Lochte som du ønsker deg». «34 kjekkaser som representerer Team USA i Rio». «Hvis det å olje en utøvers kropp var en OL-gren, ville vi ha vunnet gull hver eneste gang», er noen at titlene de har funnet fram til.

AJ+, en del av Al Jazeeras nettverk, har også foretatt en gjennomgang av dekningen av mannlige utøvere.

- Jeg vil si at det er problematisk, sier professor og ekspert på sport og kjønnsroller, Mary Louise Adams, til AJ+.

Hun mener likevel det er annerledes for menn enn for kvinner.

- Når det å bli omtalt som et sexobjekt ikke er en del av en undertrykkelse, så ser du på det på en annen måte. Kvinner prøver fortsatt å få et fotfeste i sportens verden. Menn som blir glodd på har ikke den samme historien, sier Adams.