Øl og ironi på Wessels kro

På Wessels kro i København holdes litterært selskap. Dag Solstad er på besøk. Norsk ironi står på programmet. I de brune veggene sitter ånden fra 1700-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KØBENHAVN (Dagbladet): Tidlig kveld i København. I Sværtegade lyser det fra rutete vinduer. Utenfor henger det norske flagget. På den grå murveggen står det Wessels kro med svarte smijernsbokstaver. Lokalet er så fullt at det nesten er umulig å komme inn døra.

Den norske ambassaden i København inviterer til litterært selskap. I etasjen over kroa hadde legendariske Norske Selskab i København sine møter. Forfatter Dag Solstad, dansk litteraturkritiker Erik Skyum-Nielsen og norsk litteraturkritiker Øystein Rottem er invitert til å diskutere norsk ironi fra Johan Herman Wessel til Dag Solstad.

Norsk og spirituell

- Jeg er blitt spurt om det går an å trekke noen paralleller mellom Wessel og Solstad. Jeg begynte å grunne på det, og må innrømme at jeg fremdeles grunner på det. Jeg er forpliktet til å finne noen, ellers faller grunnen for dette møtet bort, sier Øystein Rottem. Og ønsker velkommen. Folk står og sitter så tett at de som ikke har fått plass langs baren, har problemer med å få noe å drikke.

Rottem forteller om Wessel som kom til København som ung student og ble her resten av livet. Wessel var kjent som en notorisk døgenikt og drukkenbolt. Nordmenn hadde rykte på seg for å være hemningsløse begersvingere, men danskene så også på det særlige norske som det å være spirituell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer