Øl, øl og noe krøll

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): Quart-festivalen framstår som en veldreid pengemaskin, men sannheten er at Norges største festival sliter med gjeld. Samtidig taper Quart millioner på at de har solgt bort all forretningsdrift til eksterne aktører. Men neste år fester Toffen grepet om ølet.

På midten av 1990-tallet var Quart ille ute med en gjeld på fem millioner kroner, og festivalsjef Torleif «Toffen» Gunnufsen sendte seg selv på pengejakt. Toffen var så desperat at han til og med måtte begynne som skoselger for å få råd til fakspapir.

Quart hadde brent seg fordi festivalen kjørte en kompromissløs kunstnerisk linje. Redningen ble utelivskongene Arild Buli og Trygve Eftestøl, som pantsatte huset og investerte nesten sju millioner kroner i festivalen.

Som takk solgte Quart-ledelsen arvesølvet til de rike «onklene». På grunn av dårlig likviditet og svak organisasjon lot de eksterne aktører ta seg av all håndtering av sponsoravtaler og salg av øl, mat og T-skjorter.

Nå er gjelda nesten tilbakebetalt, og Toffen vil ha tilbake pengemaskinene.

Nye ølkonger

Kristiansand har i dag trolig landets største tetthet av ungdom med feite kredittkort. Nasjonale og multinasjonale varegiganter slåss om å få være med på markedsplassen som samler mange tusen unge forbrukere. Samtidig glir rundt 200000 liter øl ned strupene.

Men likevel er Quart en risikoaffære for arrangørene. På grunn av skyhøye artisthonorarer sliter Quart-gutta med gjeld, og ingen vet hvor lenge medgangsbølgen varer.

Men nå vil festivalsjef Toffen feste grepet om rettighetene.

- Neste år vil vi sitte på ølsalget, og da med den risikoen og upsiden det innebærer. Vi vil få inn mer penger uten at det går ut over publikum, sier Toffen til Dagbladet.

Arild Buli er ikke bare Quartens rike onkel, han er også styreformann i Quart-festivalens stiftelse. Sammen med Eftestøl har han fram til i år hatt rent flertall i styret, og de har kjørt alt ølsalget gjennom sitt restaurantselskap Markens. I år er styret utvidet slik at de to barndomsvennene ikke lenger har flertall, og ølsalget føres tilbake til stiftelsen.

Oppgjør

- Overskuddet på ølsalget har vært på ca. en million i året. Men jeg og Eftestøl lever av eiendom, ikke Quart, så det går greit, sier Buli til Dagbladet.

Å få tilbake alle rettighetene er ingen enkelt sak for Quart. Festivalen har i år også tatt tilbake effektsalget, som i årevis har tilhørt kronprinsparets nære venn, kristiansanderen Morten Andreassen. I oktober møtes partene til oppgjør i retten. Quart-gjengen regner med at festivalen netto vil ta inn 1,8 millioner på å ta tilbake effektsalget og deler av matomsetningen.

Gjennom en mer kommersiell profil og profesjonell drift har Quarten de siste åra nærmet seg gjeldfrihet. Men festivalen står overfor en rekke nye og livsviktige investeringer.

- Totalpakken handler jo ikke bare om musikk, men også om reise, boforhold, veitraseer, toaletter og mat, sier Toffen.

Styreformann Buli er mer opptatt av å sikre økonomien.

- Nå kan vi bygge opp en buffer. Det kommer nok et dårlig år seinere. Med et budsjett på 30 millioner blir det lett noen millioner hvis man bommer, sier han.

PENGEFLOM: Hvert år drikker Quart-deltakerne øl for fem millioner på Odderøya. Hittil har Quarten bare fått deler av overskuddet. Nå vil de ha alt.