Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

OL I NORGE

OL-planen er for svak

Alt går ikke glatt i norsk idrett.

PRISOVERSLAG: OL-veteran Gerhard Heiberg
PRISOVERSLAG: OL-veteran Gerhard Heiberg Vis mer
Meninger

Det går fort i svingene i norsk idrett for tida. I OL i Sør-Korea gikk det fort på den riktige måten. Vi toppet medaljestatistikken og ifølge nyhetsbyrået Bloombergs hadde Norge også flest medaljer i forhold til folketallet og kom inn som nummer to i forhold til bruttonasjonalproduktet (etter lilleputtstaten Liechtenstein som kapret en bronsemedalje). I gleden over dette er det ikke underlig at det kommer enda et utspill om å arrangere OL i Norge. Her gjelder det å handle mens gløden fra medaljene ennå varmer og blinker. Mindre heldig er det at lanseringen skjer omtrent samtidig som det oppsto store ordensproblemer i Holmenkollen og at arrangøren av Sykkel-VM i Bergen slås konkurs. Alt går ikke glatt i norsk idrett.

Det er Lillehammer som på nytt lanserer seg som arrangør av vinter-OL, denne gang i 2026 eller 2030. Planen bygger på to hovedforutsetninger: Det skal ikke være nødvendig å bygge nye store anlegg, og enkelte øvelser skal spres ut over i landet. Oslo, Finnmark, Vikersund, Telemark, Trondheim og Voss kan bli trukket inn som arrangør av enkeltøvelser. Men best av alt: Det skal bli meget billig. Mens OL i Sotsji i Russland kostet 390 milliarder norske kroner og vinterlekene i Pyeongchang kom på 102 milliarder, skal Lillehammer klare seg med 20 milliarder. Ti av disse skal komme fra Den internasjonale olympiske komité (IOC), noe som reduserer statsgarantien til ti milliarder.

Det er Gerhard Heiberg, rådgiver for Lillehammer kommune og mangeårig OL-veteran på høyeste nivå, som garanterer dette. Han sier til VG at IOC stiller med sju milliarder, men at han «vet fra erfaring» at det vil ende på ti milliarder eller mer. Private investeringer i hoteller etc. vil føre til at utgiftene for den norske staten vil bli langt mindre enn garantien på ti milliarder.

Oslos forsøk på å bli OL-by endte i grøfta. Folket ville verken ha konseptet eller den pampete rammen det ble lagt opp til. Det er dyp og meget forståelig skepsis til de kostnadsrammer som idrettens folk prøver å selge inn. Gang på gang viser det seg at budsjetter sprekker og at regningen sendes til det offentlige. IOC har en historie med korrupsjon og overdådig luksus for lederne som fremdeles sliter på tilliten. Ledelsen i Norges idrettsforbund har også opptrådt elitistisk og uklokt.

Selvsagt kan det tenkes at vinter-OL på nytt kan arrangeres i Norge. Men det bør ikke skje før våre egne idrettsledere legger fram realistiske planer, og det er renset opp i IOC.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling