FOR MYE OL?: Professor Arnulf Kolstad mener statskanalen NRK sender altfor mye OL, med over 500 timer totalt. FOTO: NRK
FOR MYE OL?: Professor Arnulf Kolstad mener statskanalen NRK sender altfor mye OL, med over 500 timer totalt. FOTO: NRKVis mer

- OL-sendingene er skadelige for for det norske folk

Professor sammenlikner NRKs sendeskjema med narkotika.

|||På NRK telles det ned til OL-åpning og storsatsing med 500 sendetimer fra vinterlekene. Professor Arnulf Kolstad mener statskanalen burde vite bedre.

Da NRK sendte 320 timer fra OL i Torino i 2006, syns mange det var for mye. Denne gangen kliner NRK med 500 timer, sendinger døgnet rundt og mulighet for å slå seg på brystet til huden er tynnslitt.

- Det er skadelig for befolkningen å få et så massivt tilbud om passiv underholdning. Sport er ment å være fysisk avkobling fra arbeid, med lek og moro. I stedet sitter det tusen personer per utøver, pal foran skjermen, sier professor i sosialpsykologi Arnulf Kolstad ved NTNU. Han har tidligere studert effekten av OL-feber på folket.


Sportsidioti

Kolstad sammenligner virkningen av omfattende OL-sendeskjema med narkotikum:

- Det er lett å bli hekta. Det er sløvende, bedøvende og vanedannende. Andre nyheter mister interesse. All sporten fjerner oppmerksomheten fra viktige spørsmålet i dagliglivet.

Sportsredaktør Rune Haug syns ikke det er for mye OL i NRK. Mens NRK1 og til dels NRK2 er viet OL-sendinger, har ikke Haug rørt NRK Super eller NRK3. Dessuten får Norge Rundt være helt i fred.

- Både de som liker sport og de som ikke er interessert får det beste TV-tilbudet noen gang fra NRK under et OL, sier han til NTB.

Så lenge det er alternativer mener Haug NRK kan forsvare alt OL-stoffet.

- Det er ingenting som er mer interessant for folk flest enn vinter-OL.


Lider i taushet

Professor Kolsrud mener NRK feilvurderer. 52 prosent av befolkningen syns det er for mye sport på TV, ifølge en undersøkelse fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste fra 2007.

- Kanskje er ikke dette en veldig talefør. I en familie på fem vil jeg tro at det er far som vil se mest på OL, mor er sånn middels interessert i noe, mens ungene enten er så små at de ikke bryr seg, eller så er de smittet av far. Uansett er det ikke lett å gripe fjernkontrollen og si «nei, nå vil jeg se på noe annet», sier Kolstad.

Kringkastingsrådet vil for øvrig evaluere og diskutere NRKs OL-dekning på rådets neste møte i mars.


Kort glede

Sportsredaktør Haug understreker at det er umulig å gjøre alle til lags. Han forventer reaksjoner og klager, men mener klagene ville blitt enda flere om de hadde underdekket lekene. Han mener OL samler folket og gjør nordmenn stolte.

Idrettssosiolog Jan Ove Tangen ved Høgskolen i Telemark bekrefter at OL-gull bidrar til felles glede, men noen samfunnsnytte tviler han på:

- Undersøkelser har vist at fellesskapsfølelsen etter en seier, eller et tap, varer omkring 90 minutter. Etter det er det ikke så viktig lenger. Så nytteverdien for Norge av at alle ser på OL sammen er nok ikke spesielt stor, sier Tangen.


Nasjonalistisk

Professor Arnulf Kolstad ved NTNU mener det er betenkelig at at nordmenn knytter så mye av sin identitet til andres sportsresultater:

- Spør du hva vi nordmenn er stolte av, framhever 90 prosent norske idrettsprestasjoner, ikke politikk, historie eller annen norsk kultur. Jeg tror vi bygger vår identitet på sandgrunn hvis selvfølelsen vår er avhengig av at norske utøvere tar flest mulig medaljer, sier Kolstad.

Han foreslår at NRK sender rundt 80 timer, basert på bredde når det gjelder deltakere, prestasjoner og sportsgrener:

- Sånn det er lagt opp nå blir det fordummende overdekking av uvesentligheter og dyrking av en nasjonalforherligelse basert på spinkelt grunnlag.(NTB)