HELT, ELLER IKKE HELT HELT? President Vladimir Putin i OL-kulisser. REUTERS/Pascal Le Segretain Scanpix
HELT, ELLER IKKE HELT HELT? President Vladimir Putin i OL-kulisser. REUTERS/Pascal Le Segretain ScanpixVis mer

OL-suksess og bakrus

Vakre TV-bilder og smilende publikumere er i ferd med å gjøre OL i Sotsji til en PR-suksess. Men suksessen gir neppe Putin varig politisk kapital, slik han hadde håpet.

Kommentar

Grunnen er at bakrusen etter den sanseløse pengebruken er ventet å komme ganske umiddelbart etter avslutningsseremonien 23. februar.

For den russiske presidenten Vladimir Putin er rett og slett timingen på disse lekene dårlig. De kommer på et tidspunkt da den russiske økonomien er i ferd med å stagnere.

Russisk økonomi blir bare med og mer avhengig av olje og gass, og mens de russiske statsfinansene i 2005 gikk i balanse med en oljepris på 20 dollar fatet, er man nå avhengig av en oljepris på 103 dollar. Hvis oljeprisen vipper under 100 dollar fatet, så må staten begynne å kutte i sine busjetter. Det vil si at pensjonister og offentlige ansatte kan få mindre å rutte med.

Russisk presse er full av frykt for dette, og det spekuleres i hvordan Putin skal møte dette problemet når det kommer. For de færreste er i tvil om at det kommer. Man frykter sosiale opptøyer hvis pensjonister må betale mer for husleie og medisiner, eller pensjonen kuttes. Det er frykt for en kraftig devaluering av rubelen umiddelbart etter OL. Det vil få konsekvenser for blant annet matvarepriser, siden rundt 50 prosent av maten er importert.

Putins OL i Sotsji, og sommer-OL i Beijing for seks år siden, hadde mye av det samme utgangspunktet. De olympiske lekene skulle være byggeklosser i et nasjonsbyggende prosjekt som skulle bidra til større selvrespekt og legitimitet for regjeringene i to stater som på hvert sitt vis har sine autoritære strukturer. Det lyktes langt på vei i Kina, der den økonomiske veksten i flere år etter OL fortsatte å ligge på rett under 10 prosent årlig, og fortsatt er på rundt seks prosent. Fortellingen om OL som en nasjonal triumf har hatt troverdighet, den har formet den kollektive hukommelsen til en genarasjon unge mennesker.

Det vil OL i Sotsji i mye mindre grad gjøre i Russland. Glansen er allerede i ferd med å falme på grunn av de enorme utgiftene på 300 milliarder kroner. I en fersk meningsmåling svarer et flertall av respondentene at muligheten til å stjele offentlige penger var den viktigste grunnen for de russiske elitene for å arrangere OL. Sant, eller ikke sant, tallene viser at Sotsji-OL som et samlande nasjonsbyggende prosjekt allerede langt på vei er undergravd.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.