OL-sviket fra Høyre

Er Oslofolk kun prügelknaber for moderpartiet som kan herses med?

SKUFFET: Oslofolk liker ikke å bli pissa på, skriver Erling Fossen om Høyres nei til OL.
SKUFFET: Oslofolk liker ikke å bli pissa på, skriver Erling Fossen om Høyres nei til OL.Vis mer
Debattinnlegg

Jeg har alltid vært litt fascinert av Høyre, også før jeg i moden alder meldte meg inn. Der andre mennesker blir følelsesladede og ideologiske, har de framstått som fornuftens parti som lar kraften i det bedre argumentet vinne fram. Etter at Høyre har hoppet som lopper fram og tilbake i OL-saken, alt ettersom hva som sto på førstesidene i VG, har glansbildet raknet. Ut tyter en dresskledd berme helt uten ryggrad, drevet av anti-Oslo-følelser og ren sentimentalitet.

Det var en liten time ute i møte med Advisory Board i det pågående profileringsprosjektet til Osloregionen på Gardermoen at ordene falt. Mateu Hernandez fra Barcelona Global spurte forsiktig: If a mayor in Spain had a solid majority behind him, how could not the national party support him? If that happened in Spain there would have been a political crisis.Just precis. 55 prosent av folket i Oslo sto bak Oslo Høyre. På tross av en folkeavstemning drevet fram av Carl I. Hagen for å drepe OL-planene, stemte 55 prosent av Oslofolket Ja. Det er et solid flertall. De to folkeavstemningene om EU som Nei-siden vant med henholdsvis 53,5 prosent og 52,2 prosent ble feiret som nærmest et valgskred. Hva er da sifrene 55-45? Og det er den eneste folkeavstemningen som har vært holdt om OL, siden Stortinget valgte å stemme ned forslaget om en nasjonal folkeavstemning.

Så skal altså Oslo Høyre oppleve at moderpartiet suverent forkaster denne folkeavstemningen. En ting er selvfølgelig den sårede stoltheten over å bli pissa på. Andre Høyrefolk tar det bedre enn meg, men hva med det demokratisk tvilsomme i å sette tilside en folkeavstemming i Oslo, og ikke engang ta det fram til en votering i Stortinget? Er Oslofolk kun prügelknaber for moderpartiet som kan herses med?

Når Stortinget velger å stemme ned forslaget om en nasjonal folkeavstemning, er det fordi de mener at OL er for viktig til at folket skal avgjøre. Samtidig blir OL-stemningen i folket brukt som argument for at Høyre ikke turte å fremme saken for Stortinget. Hvor er logikken? Hvorfor fikk vi ikke da en nasjonal folkeavstemning in the first place?

Alt dette og mer til diskuterte Mateu og jeg. Han ristet bare mer og mer på hodet. Det mest spennende i tiden framover er å se hvordan Oslo Høyre reagerer på behandlingen de har fått av moderpartiet. Skjer det ingenting fordi ledelsen i Oslo Høyre er for dannet, frykter jeg det verste. Da kan OL-saken fort bli en rekyl som vipper dem ut av Rådhuset ved neste års kommunevalg. Hvis de ikke står opp for flertallet av byens befolkning har de ingen troverdighet lenger. Så vi venter i spenning: Hvordan skal byrådet reagere på at et solid flertall i Oslo ville ha OL uten at Høyreregjeringen engang gadd å ta saken til Stortinget?

Hvis det skulle være noen tvil: Oslofolk liker ikke å bli pissa på. Da vender vi Norge ryggen, og da faller Dovre.

Denne artikkelen ble først publisert på forfatterens blogg Bydoktor.no.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.