Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

OL vil bidra til å utvikle Groruddalen

«Konseptet «Games in the City» inneholder kvaliteter som kan ta tak i forskjellene og bidra til å redusere skillet mellom øst og vest i byen». Debatt

BYUTVIKLING: Byrådet ønsker å legge store deler av et eventuelt OL til Groruddalen for å jevne ut forskjeller mellom øst og vest i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
BYUTVIKLING: Byrådet ønsker å legge store deler av et eventuelt OL til Groruddalen for å jevne ut forskjeller mellom øst og vest i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OL: Byrådet i Oslo la nylig fram «Games in the City» som konsept for vinter-OL og Paralympics, et konsept som har så spennende kvaliteter at det på ny kan bringe de olympiske og paralympiske leker til Oslo og til Norge i 2022. OL/Paralympics vil gi oss flere idrettsanlegg, nye boliger og miljøvennlig infrastruktur som vår raskt voksende hovedstad så sårt trenger.

I Dagbladets leder 7. januar argumenteres det for at OL i Oslo er et blindspor, til tross for at avisa ser mange av de samme behovene for en ambisiøs byutvikling i hovedstaden som ligger til grunn for byrådets ønske om å søke om OL i 2022. OL i Oslo skal ikke primært være en 16 dagers folkefest, men en motor for å drive byutviklingen i en miljøvennlig retning, med vekt på kollektivtransport, breddeidrett og realisering av nye boområder, spesielt i Groruddalen.

Som Dagbladet påpeker, er Oslo den raskest voksende byen i Europa. Det innebærer at vi må utvikle byens sosiale og tekniske infrastruktur, barnehager, omsorgsboliger, kollektivtransport og fellesarealer, og vi må gjøre det i et svært høyt tempo. Når det gjelder idrettsanlegg ligger vi allerede på etterskudd. I Oslo er det dobbelt så mange som kjemper om plass i flerbrukshallene enn i landet for øvrig. Når vi vet hva idretten betyr for barn og unges oppvekstvilkår, for folkehelse og for integrering, må vi sørge for at anleggssituasjonen i byen kommer på høyden med resten av landet. Etterbruken av anleggene vil bli høy, og primært komme breddeidretten til gode.

Konseptet «Games in the City» inneholder kvaliteter som kan ta tak i forskjellene og bidra til å redusere skillet mellom øst og vest i byen. Den beste måten å sørge for utjevning av sosiale forskjeller i en by, er å legge byutviklingsprosjekter av spesielt høy kvalitet til de områdene som trenger det mest. I Oslo er Groruddalen et eksempel på et område som har stort potensial for utvikling, både når det gjelder boliger, kollektivtransport og annen infrastruktur. En av grunnene til å legge store deler av et eventuelt OL dit er at vi kan møte befolkningsveksten på en bærekraftig måte som også skaper gode bomiljøer.

Miljø vil være et sentralt perspektiv i arbeidet med OL. Ved å lage et unikt kompakt konsept, vil OL kunne bidra til å fortsette den positive utviklingen Oslo har hatt de seinere åra, hvor kollektivtilbudet stadig utvides og tas i bruk av flere og flere. OL i Oslo vil i høy grad være kollektivbasert, og stille krav til store investeringer i transport som vil komme byen til gode både i åra før og ikke minst i tiåra etter selve arrangementet. OL/Paralympics i Oslo er dermed god miljøpolitikk, god bypolitikk og god idrettspolitikk på en og samme gang.

ARTIKKELFORFATTER: Ola Elvestuen, byråd for miljø og samferdsel i Oslo (V).
ARTIKKELFORFATTER: Ola Elvestuen, byråd for miljø og samferdsel i Oslo (V). Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!