ola rindal

Han husker ikke hvorfor han ble fotograf. Bildene bare var der.

- HEI, DET ER\'N OLA, sier Ola Rindal (31) på telefon fra Paris. Utenfor vinduet faller trist Paris-regn og derfor høres Kings of Convenience i bakgrunnen. - Det er fint å høre på litt melankolsk musikk når det regner, sier han. Ola har reist fra hjembygda Fåvang i Gudbrandsdalen, til fotohøgskole i Gøteborg, til Stockholm, til Paris. - Jeg husker ikke helt hvorfor jeg ville bli fotograf. Da jeg gikk på gymnaset begynte jeg å fotografere venner, og etter det har jeg ikke gjort noe annet. Jeg har aldri tatt noe valg. Det har bare vært der. Bildene finnes der et sted.

BILDENE SOM FINNER veien ut av Olas hode er vâre, realistiske og romantiske. Menneskene i dem ser ekte ut, selv om de er modeller iført andres klær og ideer. - Jeg fotograferer hele tiden. Mennesker som er rundt meg, stemninger, steder. Det blir som en slags dagbok. Så sampler jeg fra den når jeg gjør noe for blader eller skal ha utstilling. De samplede fotografiene har dukket opp i de svenske magasinene Bon, Bibel og Darling, franske Purple og Jalouse, australske Doing Bird og norske Fjords. - Jeg er i et slags mellomland. I dalen mellom kunst og mote. Det er ikke så viktig for meg hva det kalles, men jeg føler meg verken som en motefotograf eller kunstfotograf. Jeg føler meg som en fotograf.

HVIS OLA FÅR det som han vil, skal han fortsette med akkurat det han gjør nå, bare enda mer. Og ifølge ham er det bare fire byer man kan bo i dersom man vil jobbe med foto på hans måte: Paris, London, New York og Milano. Men han tror ikke London ville vært så bra å bo i og synes at New York virker altfor hard. Paris er stedet, selv om han ikke snakket fransk da han flyttet hit for ett år siden. - Det er bra å bo her. Jeg blir glad av å gå ut på fortauet. Jeg vet det er en klisjé, men Paris er romantisk på en måte, så hverdagen blir ikke så trist. Fra Paris kan en fotograf jobbe med magasiner fra hele verden. Men ikke minst er det i Paris den franske utgaven av motemagasinet Vouge har sitt hovedkvarter. - Vouge er på en måte litt magisk. Alle de store har jobbet der.

Se www.straydog.nu for flere av Ola Rindals bilder.