Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Olaug Nilssen melder seg ut av Forfatterforeningen i protest

- Jeg vil gjerne igjen understreke barnsligheten i reaksjonen min, men det var veldig deilig likevel.

HAR MELDT SEG UT: Forfatter Olaug Nilssen meldte seg ut av Forfatterforeningen i affekt da hun ikke fikk forfatterstipend til en ny skjønnlitterær bok. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet
HAR MELDT SEG UT: Forfatter Olaug Nilssen meldte seg ut av Forfatterforeningen i affekt da hun ikke fikk forfatterstipend til en ny skjønnlitterær bok. Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da hun ikke fikk forfatterstipend til en ny skjønnlitterær bok, meldte forfatter Olaug Nilssen (37) seg ut av Forfatterforeningen onsdag. Hun kunngjorde beslutninga på Facebook. 

- Jeg har meldt meg ut i affekt fordi jeg ikke fikk stipend til et bokprosjekt jeg har stor tro på, bekrefter Nilssen til Dagbladet.

- Ikke et smart trekk Nilssen er aller best kjent for romanen «Få meg på, for faen» fra 2005, og har blitt kåret til en av Norges ti viktigste unge forfattere. 

- Det hørtes jo litt ut som sutring fra din side?

- Ja, og det er sutring. Jeg skjønner veldig godt at noen må få avslag på søknadene sine, men jeg forbeholder meg retten til å reagere emosjonelt på noe jeg tror så sterkt på. Jeg har klart meg uten å søke i åtte år, nå vil jeg skrive roman, sier forfatteren, og legger til:

- Men dette er egentlig bare å rise sin egen bak, for det er ikke et spesielt smart trekk fra min side på noen som helst måte.

Nilssen søkte på et stipend verdt 210 000 kroner, og sier det er utbredt misnøye blant norske forfattere om mengden offentlig støtte tilgjengelig. 

- Drit i dem - Jeg meler mest min egen kake her, så ærlig må jeg være, men jeg syntes generelt sett at kunstnerøkonomien i Norge er for dårlig. Det var mange som fikk drømmene sine knust igår. I tillegg burde det litterære råd burde hatt en annen sammensetning, sier hun. 

- Kommer du til å melde deg inn igjen?

- På jobben min ga de meg tre uker før jeg var tilbake, men jeg tror faktisk ikke det, for det var utrolig deilig å melde meg ut og bare si «drit i dem». Jeg vil gjerne igjen understreke barnsligheten i reaksjonen min, men det var veldig deilig likevel. 

Nilssen møter ingen sure miner, men en hel del forståelse fra Forfatterforeningen.

- Det er trist at hun melder seg ut, vi ønsker å ha med så mange aktive forfattere som mulig. Men jeg har stor forståelse for den skuffelsen mange forfattere opplever på denne tida av året når det kommer svar på stipendsøknadene, sier Sigmund Løvåsen, daglig leder i foreninga.

- Velkommen tilbake Over 200 forfattere har søkt på de 37 arbeidsstipendene Forfatterforeningen og staten har gjort tilgjengelig. Løvåsen sier han burde hatt langt flere stipender å dele ut.

- Det er mange som burde fått som ikke får stipend. Men det har ikke blitt færre stipender de siste årene. Regjeringa foreslo å kutte 15 millioner fra ordningen ifjor, men det ble stoppet av Venstre og KrF, sier han.

- Er Nilssen velkommen tilbake?

- Selvsagt. Hun trenger ikke å søke engang, det er bare å betale medlemskontingenten, så er hun medlem igjen, sier Løvåsen. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!