DEBATT

Debatt: Forbruksskatt

Olav Thon kan ende opp med å betale mindre skatt enn en gjennomsnittlig barnefamilie

Inntektsskatt og merverdiavgift bør erstattes av en progressiv forbruksskatt, hvor vi betaler etter hvor mye vi forbruker.

FORDELAKTIG: Det beste argumentet mot progressiv formueskatt er at rikfolk, som Olav Thon, med lavt forbruk vil tjene på omleggingen, skriver kronikkforfatteren.
 Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
FORDELAKTIG: Det beste argumentet mot progressiv formueskatt er at rikfolk, som Olav Thon, med lavt forbruk vil tjene på omleggingen, skriver kronikkforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De fleste er enige om at statsbudsjettet for 2017 bør være et høyvannsmerke for bruken av oljepenger. Hva skal erstatte dem i årene framover? Progressiv forbruksskatt kan være det smarte valget for både røde, blå og grønne politikere.

Skatt finansierer fellesskapet, men enhver skatt har to andre effekter også: Den gir mindre av det som skattlegges – for eksempel er det mindre fristende å tjene mye om det meste forsvinner i skatt.

Og den påvirker økonomiske ulikheter – for eksempel gjør trinnskatten at inntektsforskjellene blir mindre. Den er progressiv fordi de som tjener mest betaler størst andel av inntekten sin. Motsatt er merverdiavgiften regressiv: Jo mer vi tjener, desto mindre andel av inntekten legger vi igjen i butikken. Merverdiavgiften øker derfor ulikhetene.

Smarte skatter er rettet mot det vi ønsker mindre av, som forurensning – ikke det vi vil ha mer av, som arbeidsplasser. I en tid med bekymring over økende økonomiske forskjeller, er smarte skatter også progressive. Både inntektsskatt og merverdiavgift er altså uheldige skatter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer