KOMMENTARER

KOMMENTAR KLASSISK

Olavsfestdagene har et forutsigbart og traust preg

En politisk korrekt festival som vil omfavne alle.

LANDEMERKE: Nidarosdomen i Trondheim. Foto: NTB Scanpix
LANDEMERKE: Nidarosdomen i Trondheim. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Festivaler oppstår gjerne fordi det eksisterer et genuint behov, eller stedet har sjarm og særpreg. Eksempler er Moldejazz og Sildajazz i Haugesund, festivaler som fungerer ypperlig fordi byene ikke er for store og dermed preges visuelt av konserter og folkeliv.

I Trondheim er det litt annerledes. Olavsfestdagene åpner snart, dette er en festival som startet i 1962 med basis i de historiske hendelsene rundt Olav den hellige. Nidarosdomen som ble bygget noen år etter slaget på Stiklestad i 1030, er en formidabel bygning som gjør inntrykk på alle. Byens status som internasjonalt pilegrimsmål i århundrer, gir en basis for denne festivalen som er en stor mulighet, men også et åk.

Norge var ikke spesielt demokratisk for en tid tilbake. I 1741 kom en forordning – Konventikkelplakaten – som gjorde det forbudt å holde religiøse samlinger uten sogneprestens godkjennelse. I dag - mange år senere - er religionen parkert som en aktivitet for spesielt interesserte. Mye har endret seg, men ikke alt. I fjor var det noen forståsegpåere som ville bestemme hva slags musikk som fikk slippe til i Nidarosdomen. Artisten Aurora fikk avslag på å holde konsert der, som et ekko fra ovennevnte forbud fra 1741. Det ordnet seg likevel, men viser at kirkerommet ikke er for alle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer