Olavsfestdagene: Norges dyreste festival

TRONDHEIM (Dagbladet): Over tre offentlige kulturmillioner skal brukes i Trondheim de neste to ukene: Olavsfestdagene, som åpner lørdag, er den norske festivalen som får mest støtte fra Kulturdepartementet.

Olavsfestdagene er en kirke- og kulturfestival - en nasjonal feiring av olsoktradisjonen, til minne om Olav Haraldssons død på Stiklestad i 1030.

Det store offentlige tilskuddet - dobbelt så mye som Molde jazzfestival fikk i år - er brukt til å skaffe norske og internasjonale toppartister. Den største attraksjonen må sies å være vokalgruppa The Hilliard Ensemble, som opptrer i Nidarosdomen fredag 31. juli.

Trondheims egen Elise Båtnes er festivalmusiker og solist under åpningskonserten lørdag. Da urframføres et bestillingsverk av Kjell Mørk Karlsen, «How Long O Lord».

Samme kveld er det pilegrimsvandring i Stiklestad-området, der familie- og barneminister Valgerd Svarstad Haugland er en av «medvandrerne».

- Jeg er veldig spent, det er jo den første festivalen min, sier nyansatt direktør for Olavsfestdagene Per Kvistad Uddu til Dagbladet.

I tillegg til mange konserter omfatter festivalen foredrag, utstillinger, pilegrimsvandringer, gudstjenester, kurs og mesterklasser, arrangementer for barn og historisk marked, opplyser direktøren.

Global Fusion

Årets festivaltema er England, med særlig fokus på den visjonære maleren og dikteren William Blake. Mandag framføres «Uskylden og erfaringens sanger», med Lars Klevstrand, Geir Uthaug, Gro Ann Uthaug og Gunnar Jess. Kvistad Uddu har også store forventninger til konserten «Global Fusion», med Dr. L. Subramaniam og Madras Percussion Ensemble.