Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ole Giæver filmet familien i et år. Nå er filmen tatt ut til Berlinfestivalen

Giævers «Fra Balkongen», og Erik Poppes «Kongens Nei» er plukket ut til Filmfestivalen i Berlin. 

TIL BERLIN MED NY FILM: Regissør Ole Giæver fikk mye oppmerksomhet for «Mot naturen» fra 2014, som ble plukket ut til Filmfestivalen i Berlin. Nå er også hans nye film «Fra balkongen» invitert til Panorama-seksjonen  ved filmfestivalen i Berlin. FOTO: Filmweb
TIL BERLIN MED NY FILM: Regissør Ole Giæver fikk mye oppmerksomhet for «Mot naturen» fra 2014, som ble plukket ut til Filmfestivalen i Berlin. Nå er også hans nye film «Fra balkongen» invitert til Panorama-seksjonen  ved filmfestivalen i Berlin. FOTO: Filmweb Vis mer

(Dagbladet): Både publikumssuksessen «Kongens Nei», og Ole Giævers «Fra balkongen» er invitert til Panorama-seksjonen av den prestisjetunge filmfestivalen i Berlin, melder Norsk Filminstitutt.

Dette blir første gang «Fra Balkongen» blir vist offentlig. «Kongens Nei» har hittil blitt sett av 719.000 mennesker i Norge, og arbeidet med å selge den til utlandet er godt i gang.

Sendte uferdig versjon

FRA BALKONGEN: I filmen følger publikum Giæver og familien hans i over et år. FOTO: Mer Film. 
FRA BALKONGEN: I filmen følger publikum Giæver og familien hans i over et år. FOTO: Mer Film.  Vis mer

Når Ole Giæver gjester festivalen med «Fra Balkongen», blir dette tredje gang han deltar. Tidligere har både «Fjellet» og «Mot naturen» hatt premiere i Panorama-seksjonen.

Giæver fikk mye oppmerksomhet for «Mot naturen» fra 2014, hvor Giævers rollefigur «Martin» blant annet løper halvnaken rundt i fjellet. Mot naturen fikk også distribusjonsprisen Europa Cinemas i Berlin.

Selv om «Fra Balkongen» nå er vurdert og plukket ut til festivalen, er den faktisk ikke helt ferdig. Nå jobber teamet med siste rest av etterarbeidet.

- Nå er det skikkelig innspurt. Vi sendte inn en uferdig versjon til festivalen, men det er ikke så uvanlig at man gjør det. Men nå er den snart moden til å møte et publikum, sier Giæver til Dagbladet.

- Man er ofte nervøs og usikker når man holder på med en film, og å få en sånn anerkjennelse med en gang føles utrolig godt, sier han.

KONGENS NEI: Erik Poppes «Kongens nei» er invitert til Filmfestivalen i Berlin. Det samme er Ole Giævers «Fra Balkongen». FOTO: Filmweb
KONGENS NEI: Erik Poppes «Kongens nei» er invitert til Filmfestivalen i Berlin. Det samme er Ole Giævers «Fra Balkongen». FOTO: Filmweb Vis mer

Nå er han veldig glad for at filmen får lov til å få ha festivalen som premierested.

Filmer hele familien

I «Fra Balkongen» følger vi Giæver og familien i over ett år, gjennom hverdag og høytider, og store og små spørsmål.

Produksjonsselskapet Mer Film beskriver den som «en humoristisk utforskning av hvordan vi lever livene våre i dag og hva det vil si å være et menneske». Filmen er en blanding mellom forskjellige sjangre og uttrykk.

- Livet og kunsten har vært litt sammenvevd under arbeidet med denne filmen. Min kone er også med i de tidligere filmene, og min sønn er også med i den forrige filmen. Barna er vokst opp med det, og det har gått veldig greit. Fotografen er også en familievenn, og barna har en veldig fin relasjon med han, sier Giæver.

- Et salgsvindu

Regissør Erik Poppe er strålende fornøyd med å bli plukket ut til festivalen, og poengterer at den er et utstillingsvindu for filmen.

- Vi må bruke det at vi er plukket ut, og spre det til ulike distributører i andre land. Filmfestivalen er først og fremst et salgsvinsdu ut i verden. Vi har allerede begynt å selge den til utlandet, og dette vil hjelpe veldig på å få inn fler, sier han til Dagbladet.

Poppe mener det implisitt ligger en garanti for salg, når man blir invitert til å delta på Berlinalen.

Han har også deltatt på festivalen tidlgiere, med debutfilmen «Schpaa» fra 1998.

«Kongens Nei» kom på en såkalt short-list til Oscar, sammen med åtte andre utenlandske filmer. Det ble likevel ingen Oscar-nominasjon denne gangen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling