Ole Paus

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ole Paus er den moralske kjeftesmella som gikk fra fra å være en giftig satiriker til å bli en folkekjær, giftig satiriker som trodde på Gud og stemte ja til EU og Høyre. På veien har han (pust inn) skrevet over 1500 sanger, gitt ut et utall plater, injuriert halve Norge, giftet seg tre ganger, gått konkurs, banka Se og Hør og gjort suksess med revy, teater og som programleder i flere TV-kanaler (pust ut).

Paus er en av de ytterst få sangerne som kan bomme med over en og en halv oktav og fremdeles få det til å høres vakkert ut. Som periode-anarkist og sønn av en yrkesmilitær har han vært like fortrolig med begrepet giv akt! som gi faen!.

Paus begynte å skrive dikt og salmer allerede som guttunge. I 1970 platedebuterte den da 23 år gamle visesangeren med plata «Der ute, der inne», og ble raskt regnet som landets skarpeste og morsomste sanger/låtskriver.

Pausposten, som kom ut for første gang i 1976, var breddfulle av de visene som skulle bli hans varemerke; låter med skarp satire og kontroversielle temavalg. Samtlige av de tre utgavene som kom ut på 70-tallet etterfult av bråk og oppstyr, spesielt når det gjaldt spilling i NRK. Hans framføring av «Satan Lever» i NRKs «Etter Dagsrevyen» endte opp i spørretimen på Stortinget. Kjell Magne Bondevik reagerte kraftig, og Sps Erland Aasdahl kunne fortelle om barn som brøt sammen i krampegråt. Ekstra-utgaven som kom ut i 1996 var ikke på noen måte slappere enn sine forgjengere, men en noe mindre hårsår samtid gjorde sitt til at utgaven ikke ble like omstridt.

I 1978 debuterte han som revyskaper med sin deltagelse i høstrevyen «Solstreif» på ABC-teateret. Den og flere påfølgende revyer fikk gode kritikker. Det gjorde også boka «Endelig Alene» (1984), som har blitt betegnet som «norgeshistoriens lengste injurie» der Paus gjennom 306 sider regelrett skjelte ut en rekke navgitte kjendiser.

90-tallet startet tøft for Paus med revy-flopp, personlig konkurs og skilsmisse. Se og Hørs omtale av skilsmissen resulterte i en langvarig og bitter strid som Paus til slutt vant i 1995. En enstemmig lagmassrett slo fast at kjendisbladet hadde brutt straffelovens paragraf 390 ved å «krenke privatlivets fred ved å gi offentlig meddelelse om personlige eller huslige forhold».

Paus har utover på 90-tallet jobbet som programleder i TV2 og TV3, satt opp flere suksessrike revyer og gjort stor suksess sammen med sin gamle venn Jonas Fjeld med «To Rustne Herrer». Men på sitt barndoms Elverum er han fortsatt rimelig upopulær etter at han i en av sine nidviser omtalte byen som «en grøft litt til høyre for Hamar et sted».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer