Ole Paus

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ole Paus er den moralske kjeftesmella som gikk fra fra å være en giftig satiriker til å bli en folkekjær, giftig satiriker som trodde på Gud og stemte ja til EU og Høyre. På veien har han (pust inn) skrevet over 1500 sanger, gitt ut et utall plater, injuriert halve Norge, giftet seg tre ganger, gått konkurs, banka Se og Hør og gjort suksess med revy, teater og som programleder i flere TV-kanaler (pust ut).

Paus er en av de ytterst få sangerne som kan bomme med over en og en halv oktav og fremdeles få det til å høres vakkert ut. Som periode-anarkist og sønn av en yrkesmilitær har han vært like fortrolig med begrepet giv akt! som gi faen!.

Paus begynte å skrive dikt og salmer allerede som guttunge. I 1970 platedebuterte den da 23 år gamle visesangeren med plata «Der ute, der inne», og ble raskt regnet som landets skarpeste og morsomste sanger/låtskriver.

Pausposten, som kom ut for første gang i 1976, var breddfulle av de visene som skulle bli hans varemerke; låter med skarp satire og kontroversielle temavalg. Samtlige av de tre utgavene som kom ut på 70-tallet etterfult av bråk og oppstyr, spesielt når det gjaldt spilling i NRK. Hans framføring av «Satan Lever» i NRKs «Etter Dagsrevyen» endte opp i spørretimen på Stortinget. Kjell Magne Bondevik reagerte kraftig, og Sps Erland Aasdahl kunne fortelle om barn som brøt sammen i krampegråt. Ekstra-utgaven som kom ut i 1996 var ikke på noen måte slappere enn sine forgjengere, men en noe mindre hårsår samtid gjorde sitt til at utgaven ikke ble like omstridt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer