Du leser nå Dagbladet Pluss

Ole Robert Sunde er på sitt beste når han glemmer nykkene

Sunde uten ende.

STORE FORBILDER: Ole Robert Sunde viser i sin siste essaysamling at han som leser har godt gehør for andre forfatteres stilleie. 
FOTO: LARS EIVIND BONES
STORE FORBILDER: Ole Robert Sunde viser i sin siste essaysamling at han som leser har godt gehør for andre forfatteres stilleie. FOTO: LARS EIVIND BONESVis mer

ANMELDELSE: Sola står høyt, papiret er hvitt og setningene er fortsatt like lange, og snirklete, som løftet ut av et ormebol. Det er klart det er lett å la seg blende. Av syntaksen, av ambisjonsnivået, av forbildene — Proust, Joyce og Faulker, «mine husguder», slik Sunde selv betegner dem.

Med bokas tittel, «Verden uten ende» — som er et sitatet fra Joyces «Ulysses», og et refreng gjennom hele essaysamlingen — synes Sunde å framholde forbildenes allmektighet.

Når han dessuten framhever at «semikolonet (...) er Prousts syntaktiske interpunksjon, for ikke å glemme alle kommaene som dukker opp tett i tett», må respekten for de litterære monumentene også leses som et forsvarsskrift for egen setningsoppbygning, all den tid Sunde nødig setter punktum.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.