<strong>KAN FORSVINNE:</strong> «Aktuelt» med den populære programlederen Ole Torp kan forsvinne fra NRKs programtilbud som følge av massive innskjæringer i statskanalens nyhetsbudsjett. Foto: NRK.
KAN FORSVINNE: «Aktuelt» med den populære programlederen Ole Torp kan forsvinne fra NRKs programtilbud som følge av massive innskjæringer i statskanalens nyhetsbudsjett. Foto: NRK. Vis mer

Ole Torp kan bli tatt av skjermen

NRK skal spare store summer og vurderer programkutt. Kilder i statskanalen sier Torps program «Aktuelt» ligger på slakterbenken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Aktuelt» med Ole Torp kan bli tatt av NRK-skjermen for å spare penger, etter det Dagbladet erfarer.

Flere kilder sentralt plassert i NRK sier at debattprogrammet er foreslått kuttet av ledelsen i NRK, selv om ingen beslutning er tatt.

«Søndagsavisa», et nyhetsprogram på radio med tett opp mot 100 000 lyttere, ligger også an til å tas av lufta, ifølge Dagbladets kilder. Også her skal NRKs omfattende sparetiltak være årsaken.

- Ingen beslutning er fattet Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk sa i forrige uke at nyhetsdivisjonen i statskanalen må kutte 18 millioner kroner i inneværende år. Kuttbehovet meldte seg for alvor da kulturminister Thorhild Widvey (H) skrudde igjen lisenskrana i statsbudsjettet for 2015.

- Ingen beslutning er fattet. Vi arbeider i disse dager med å kartlegge hvilke innsparingsmuligheter vi har. Det er krevende å vite hvor det er klokt å gjøre besparelser, sier Kalbakk til Dagbladet på spørsmål om «Aktuelt» og Ole Torp tas av lufta.

Det er NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen som til sjuende og sist styrer skjebnen til Torp og de andre NRK-profilene. Som nyhetsdirektør kommer Kalbakk imidlertid med sin anbefaling til Eriksen, en anbefaling som trolig vil veie svært tungt.

Vil ikke avkrefte kuttryktene - Jeg er enig med dem som mener at «Aktuelt» og «Søndagsavisa» er to gode programmer. Det er krevende å vite hvor vi skal spare, fordi jeg syntes alle programmene vi lager er viktige for allmennkringkasteroppdraget, sier Kalbakk.

Kalbakk vil ikke avvise at «Aktuelt» og Ole Torp kan forsvinne, men gjentar at det arbeides for å kartlegge alle mulige kutt før man fatter en endelig beslutning.

- Våre kilder sier at Kyrre Nakkim (Magasin- og debattredaktør, journ.anm.) og Halvor Trettvoll har gjort det klart for journalistene at «Aktuelt» og «Søndagsavisa» er programmene som skal kuttes?

- Da må noen ha misforstått, for det er ikke bestemt hvilke programmer som eventuelt skal legges ned. Redaktørene ser nå på konsekvenser av ulike alternativer for kutt, og så kommer jeg til å ta med de endelige forslagene til innsparinger til NRKs ledelse før dette blir besluttet. Det skjer antakelig tidlig i mars, svarer Kalbakk.

Krevende kutt NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen ba i fjor om 75 kr i lisensøkning per husstand. Widvey ga ham null. KrF og Venstre lykkes å forhandle lisensen opp 25 kr i året, men inflasjon og prisstigning tatt i betraktning blir realiteten en betydelig inntektsnedgang for Eriksen i 2015, som har varslet store kutt i NRKs drift

- Det er krevende å jobbe mot kutt og nedbemanning. Vi må erkjenne at tiden vi er inne i setter krav til effektivisering i bransjen, både hos oss og hos kommersielle medieaktører, sier Kalbakk. 

Nyhetsdirektøren sier hans fokus er å spare inn 18 millioner på en så skånsom måte som mulig.

- Målet er at publikum skal merke dette minst mulig. Men vi kan ikke spare på en måte hvor vi later som om vi kan gjøre mer journalistikk med mindre ressurser. 

Dagbladet har tidligere avslørt at NRK skal spare 100 000 på å kutte gratis boller og brus til nyhetsjournalistene på fredager

Journalist i denne saken har fartstid fra NRK, og arbeidet i perioden 2012-13 i blant annet «Aktuelt» og «Søndagsavisa».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer