Olin får millioner

Filmfondet deler ut støtte.

(Dagbladet.no): Margreth Olin og Thomas Robsahm i Speranza Film er produsenter for kinodokumentaren «Merkesteinane».

Et band

Filmtittelen er den samme som et band fra Volda bestående av åtte psykisk utviklingshemmede og to deltagende ledere. Filmfondet skriver på sine hjemmesider at bandet har eksistert i elleve år og er «en kuriøs sosial og kulturell institusjon i Volda og omegn».

Filmfondet gir filmen to millioner kroner og begrunner støtten i en pressemelding med at kinodokumentaren vil skape debatt. I tillegg roser langfilmkonsulent Torun Lian filmens form.

- Denne dokumentarens styrke er også at den formmessig bygges opp etter fiksjonens dramaturgi og derfor kan bli både rørende og svært underholdende, skriver Lian.

Kjente kinodokumentarer

Speranza Film ved Thomas Robsahm og Margreth Olin er fra før kjent for blant annet dokumentarene «Kroppen min» og «Ungdommens Råskap». I sistnevnte fulgte Olin tiendeklassinger fra Hauketo skole i perioden opp mot eksamen. Filmen fikk en femmer i Dagbladet:

«Dokumentaren beskriver at det ikke er noen lek å være seksten, men den stiller også et politisk spørsmål: «Hva kan du, jeg og skolevesenet gjøre for å gjøre livet lettere for dagens ungdom?» Første steg kan være å se denne filmen».

«Merkesteinane» regisseres av Gunhild Asting. Hun er utdannet ved Fjernsynsreportasje- og dokumentarlinjen ved Høgskolen i Volda. Kinodokumentaren er hennes første prosjekt for kino.

Støtte til Rubicon

Rubicon TV støttes med en million for «Walter & Virginia». Produksjonen handler om kjærlighet på aldershjemmet der slagrammede Walters kjærlighetsliv vekkes til live igjen av Virginia

Filmen er en samproduksjon med svenske Filmlance og regisseres av Susanne Osten. Hun har tidligere stått bak filmer som «Bar du og jeg» og «Brødrene Mozart».

• Du kan se fire av Olins filmer hos Dagbladet.nos samarbeidspartner Filmarkivet.no

<B>FILMPAR:</B> Thomas Robsahm og Margreth Olin får støtte til filmen «Merkesteinar»