Olin klar med dogumentar

Margreth Olins nye dokumentar er laget etter Lars von Triers strenge dogmeregler, og har ungdommen i fokus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  En levende interesse for mennesket og menneskesinnet ligger til grunn for alt jeg lager.

Margreth Olin, som tidligere har vunnet Amanda-priser for «Dei mjuke hendene» og «Kroppen min», er akkurat ferdig med sin nyeste dokumentar. «Ungdommens råskap» har premiere på norske kinoer 19. november.

Filmen følger elever ved 10. trinn på Hauketo ungdomsskole de siste månedene før eksamen.

-  Jeg ønsket å lage en film om ungdom, fordi de bedre enn noen andre gir et bilde av hva vi kan forvente oss av framtida, sier Olin.

-  Vi lever i ei enorm brytningstid, med store strukturelle problemer. Gjennom ungdommen har vi en unik mulighet til å skape en ny verden for alle. Men først må vi løse de mange utfordringene i skoleverket.

To versjoner

Utgangspunktet for kinodokumentaren var en invitasjon hun fikk av Lars von Trier i 2002, til å være en av seks regissører som skulle lage en fritt valgt tv-dokumentar for produksjonsselskapet hans.

Men etter å ha laget en 58-minutters tv-film, hadde hun fortsatt en viktig historie å fortelle.

-  Jeg følte at materialet jeg satt på var såpass sterkt og viktig at det trengte mer tid til å utfolde seg, derfor klippet jeg sammen en 80 minutters kinofilm også.

Følger dogmereglene

Begge dokumentarene er laget etter Lars Von Triers dokumentarmanifest fra 2001, som er en videreføring av hans dogmemanifest fra 1995. Derfor inneholder de ingen av de vanlige virkemidlene og effektene som brukes i film.

-  Når du stripper ned filmen for effekter, ender du opp med en historie som er mer naken, redelig og ærlig. Det er en erkjennelse av at livet i seg selv er nok. Og på den måten blir virkningen sterkere og mer ekte når man klarer å fange øyeblikket, mener Olin.

Men hun kommer ikke til å fortsette å lage dogumentarer.

-  Enhver filmskaper bestreber å skildre sannheten. Dogmereglene er bare en av måtene å gjøre det på. Mitt neste filmprosjekt kommer ikke til å være en dogmefilm. Det blir noe helt annet.

HAR FILMET UNGDOMMEN: Elever ved 10. trinn på Hauketo ungdomsskole har vært utgangspunktet for Margreth Olins nye dogumentar «Ungdommens råskap».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer