RALLYDILLA: Oliver Solberg viser at han er født med en ekstra tennplugg. Her går det virkelig unna. Video: Norsk Film Vis mer Vis mer

Anmeldelse: «Born2drive»

Oliver Solberg er født med minst en ekstra tennplugg

Dokumentarfilm når du er 15 år, er tidlig. Men det som er bra, er full rulle.

BORN2DRIVE

4 1 6

Dokumentar

Regi:

Daniel Fahre

Skuespillere:

Familien Solberg

Premieredato:

8.februar

Aldersgrense:

Tillatt for alle.

Orginaltittel:

BORN2DRIVE

«Oliver er nok født med en ekstra tennplugg.»
Se alle anmeldelser

FILM:

Kort CV: Denne anmelder er vokst opp med en far og en storebror som hadde motorsportdilla. Først var det motocross med Tempo 125 kubikk, så ble det litt rallycross. Så jeg har bygdesansen for folk som våger, som svir av litt gummi, den fine lukta i depotet og alt det andre rundt. Selve galskapen.

Ekstra tennplugg

Og, usunn og sunn galskap er det som preger denne noe lettbeinte dokumentarfilmen viet Petter Solberg og mest hans sønn, Oliver.

Vi blir med da en ung, naiv, sjarmerende og bestemt Oliver, som garantert er født med minst en tennplugg ekstra, bestemmer seg for å bli nordisk mester i rallycross.

For ung

Problemet er at Oliver er for ung. Han er bare 15 år, fyller snart 16. Men, slikt fikses med lisenser i andre land og søknader om dispensasjoner for å få lov til å dyrke lidenskapen fullt ut. Oliver har forsøkt andre idretter som ishockey og fotball, men vi ser kjapt, via familiens videoalbum, at han må og skal bli en fyr bak rattet.

At han skal bli den som kjører fortere enn alle de andre i hele verden. At han skal føre arven etter pappa Petter Solberg videre, den stor rally – og rallycrossverdensmesteren fra Spydeberg.

Vi som følger idrett, som om det skulle ha vært dop, husker godt året 2003 da Petter ble verdensmester i rally. Det var stort.

Gåsehud

Korte glimt med gjensyn gir fortsatt frysninger og gledestårer. I tillegg er jo Petters engelsk også et funn, men vi skal ikke dvele ved ham for mye selv om filmen, på et noe klønete vis, blir et fint dobbeltportrett av forholdet far og sønn. I tillegg er det jo selvsagt en mor bak det hele som styrer disse gutta, Pernilla. Hun som også var en rallymester. Det er disse tre mot resten av verden. Det er disse tre som dyrker hestekreftene og som veit hvor mye som skal til for å bli den aller beste.

Need for speed

Vi får da også noe glimt inn bak panseret selv om filmens hovedpersoner ikke er dem som gir mest av seg selv. Jo da, det er irritasjoner og krangling, og det er stort alvor med både alvorlig sykdom og ulykker, men mest og best av alt er denne filmen med full pinne. Bånn gass. Topp filming og klipping. I beste Need for Speed-format.

Noen scener er så på to hjul at vi nesten glemmer de beste bilscenene festet til norske filmruller, du vet, fra racerbilløpet over alle løp, Flåklypa Grand Prix. Blodstrupmoen go home! Her kommer Oliver Solberg, og han mener blodig alvor.

Le Mans

I motsetning til diverse dirty tricks, i klassikeren fra 1975, er denne filmen nesten helt uten. Oliver er den som virkelig kan føre Solberg-arven videre. Dette både på sand, grus, hopp, øverst på pallen og på asfalt.

Vi får også møte en ung gutt som tar egne og tøffe grep for sin egen framtid ved at han flytter til Le Mans i Frankrike. Her for å gå på en tøff motorsportskole. Vroom? Ja. Men, de som vil redde planeten bør ikke se denne. Her er det utslipp som vil få dem til å steile og vinke med det svart og hvite målflagget.