Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Oliver Stone har hatt «full tilgang» på Putin i to år. Se presidenten sitte bak rattet og «frikjenne» Snowden

Store forventninger til den nye Oliver Stone-dokumentaren.

PUTIN: Tv-kanalen Showtime står bak dokumentarserien, som får premiere 12. juni. Her er en smakebit fra serien, hvor Oliver Stone spør Putin ut om Snowden. Video: Showtime Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den første klippet fra dokumentarserien, ser vi den 70 år gamle amerikanske regissøren, manusforfatteren, produsenten og skuespilleren, Oliver Stone, spørre ut den russiske presidenten om varsleren Edward Snowden.

Stone og tv-kanalen Showtime står bak dokumentarserien, som får premiere 12. juni. I to år har den kjente filmskaperen fulgt Vladimir Putin, og Stone skal ha fått «full profesjonell og personlig tilgang» til en av verdens mektigste menn.

I den ferske traileren, fra serien som har fått tittelen «The Putin Interviews», ser vi Stone og Putin sittende i en bil og snakke om varsleren Snowden.

Snowden arbeidet i flere år som datatekniker i CIA og på kontrakt for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA). I mai 2013 forlot han USA med store mengder topphemmelige dokumenter som avslørte hvordan etterretningsorganisasjonen drev massiv overvåking av tele- og datatrafikk verden over.

Snowden ingen forræder

- Som tidligere KGB-agent må du ha hatet hva Snowden gjorde med hver eneste fiber i kroppen din? spør Stone i klippet.

Uten å gruble, svarer den russiske presidenten direkte.

- Nei, nei, overhodet ikke. Snowden er ingen forræder. Han har ikke forrådt sitt land, sier Putin, som mener at Snowden blir forfulgt.

Putin kjører bilen selv

Putin er helt tydelig på hva han mener om Snowden, som også lever i asyl i Russland:

- Han overførte heller ikke informasjon til noe annet land som ville ha vært skadelig for sitt eget land eller til sitt eget folk. Det eneste Snowden gjorde, er at han gikk ut med opplysninger til offentligheten.

Videre sier president Putin, mens han selv kjører bilen - med Stone i passasjersetet og en tolk bak i, at han likevel mener det Snowden gjorde, var galt.

- Han skulle ikke sagt noe, han burde bare sluttet i jobben, sier Putin.

Dokumentarene vises på Showtime, USA, fra 12. juni til om med 15. juni.

Stone med Snowden-film

I fjor høst kom kinofilmen «Snowden», i regi av nettopp Oliver Stone. Den fikk lunken mottakelse, også av Dagbladets anmelder. «Stones portrett av den omstridte varsleren er nemlig et skamløst forsøk på å gjøre hovedpersonen til en figur amerikanere flest kan sympatisere», skriver Dagbladets anmelder og konkluderer med terningkast 3.

Norsk PEN tildelte Ossietzkyprisen for 2016 til Edward Snowden for hans innsats for å forsvare ytringsfriheten.

Norske myndigheter ville ikke garantere for hans sikkerhet, eller at han ikke ville bli utlevert til USA, og dermed kunne han ikke komme hit å motta prisen.

Snowden er ettersøkt av amerikanske myndigheter for å ha lekket store mengder hemmeligstemplet informasjon.

Edward Snowden oppholder seg for tiden i Russland hvor han er innvilget asyl.

Hele Norges coronakart