Oliver Stone lager film om 9/11

Nicolas Cage og Michael Pena i hovedrollene som politimenn.

Filminnspillingen av den første storfilmen etter terrorangrepet mot New York 11. september 2001 er allerede i gang, melder nyhetsbyrået AP. Filmen har fortsatt ikke fått tittel, men er tenkt å være en hyllest til heltene etter 9/11.

Premieren er planlagt til 11. august neste år, en måned før femårsjubileet.

Bak filmen står stjerneregissør Oliver Stone, mannen bak filmer som «Platoon» og «JFK». Nicolas Cage skal spille en av to politimenn som overlevde terrorangrepet og ble funnet i live under ruinene etter 22 timer. Den andre spilles av Michael Pena.

Trår varsomt

Manus er skrevet av Andrea Berloff, og handler i hovedsak om de to politimennene John McLoughlin og William J. Jimeno, som overlevde dramaet, og deres familier.

I flere måneder har filmskaperne samarbeidet med familie og berørte av tragedien, og lover å trå varsomt i det sensitive landskapet.

I oktober ble de første scenen skutt i New York, men størstedelen av filmen skal av hensyn til alle berørte spilles inn i Los Angeles i stedet for i ruinene av World Trade Centre.

- Vi skal ikke en dramatisk Titanic-versjon av Twin Towers, påpeker produsent Michael Shamberg i Paramount.

I HOVEDROLLENE: Michael Pena (t.v.) og Nicolas Cage spiller hovedrollene som de to overlevende politimennene i Oliver Stones storfilm om terrorangrepet i New York 9/11.
I HOVEDROLLENE: Michael Pena (t.v.) og Nicolas Cage spiller hovedrollene som de to overlevende politimennene i Oliver Stones storfilm om terrorangrepet i New York 9/11. Vis mer

- Dette må gjøres med respekt, sier Lee Lelpi, som mistet sin brannmann-sønn 11. september, og innrømmer at han er skeptisk til hvordan Hollywood kommer til å framstille tragedien.

Andre er bekymret for eventuelle konspirasjonsteorier fra Oliver Stone, som ble beskyldt for nettopp det etter «JFK».


Heltemot

Oliver Stone selv beskriver filmen som en «oppdagelsesreise i landets heltemot, som samtidig er internasjonal i all sin menneskelighet.

Han understreker at filmen ikke skal handle om terroristenes motiver.

Flere filmer ble stoppet og utsatt i kjølvannet av katastrofen i new York 11. september, blant dem Arnold Schwarzeneggers antiterror-thriller «Collatoral Damage», Jackie Chans «Nosebleed» (som faktisk skulle spille inn en scene på toppen av World Trade Centre den 11. september...) og «Men in Black 2».

Filmbransjen i Hollywood har vært livredd for å kunne beskyldes for å profittere på tragedien, og Michael Moores dokumentarfilm «Fahrenheit 9/11» var den første filmen som direkte touchet dramaet.

I fjor kom filmen «Ladder 49» med John Travolta, som er ment som en hyllest til brannmennene etter katastrofen.

Nå knyttes det store forventninger til Oliver Stones neste storfilm.

PARHESTER: Nicholas Cage og stjerneregissør Oliver Stone.