Olja lyn

Glem Spaceneedle. Nå er det olje, møkk og Detroit rocken kommer fra. På lørdag drar småsøskenene til The White Stripes til Norge for å gjøre seg fete.

FØR SPILTE de to jentene og de to guttene i norgesaktuelle og sannsynligvis-snart-på-alles-lepper The Von Bondies Blackjack. De klippet hår og tappet øl. Som alle andre for å tjene til livets opphold. Men det var før de møtte Jack og Meg.

Ikke på fornavn med de to? De er supersøsken (eller muligens eks-ektepar) i bandet The White Stripes.

Ikke bare deler The Von Bondies byen Detroit med The White Stripes. De to banda har samme plateselskap, turnerer sammen, ikke minst deler de visst seng. Du kan høre på musikken de spiller at de er venner.

JACK WHITE fra The White Stripes er med som beskyttende storebror for The Von Bondies. White har produsert debutskiva. Dessuten sier ryktene at han er kjæresten til gitaristen Marcie Bolen.

- Jeg hadde ikke hørt om The White Stripes før jeg møtte Jack. Han var bare en hyggelig fyr som likte musikken vår, sier frontmann i The Von Bondies, Jason Stollsteiner, til Dagbladet.no.

White møtte opp på minst 20 konserter med Bondies. Det var ingen som brydde seg så veldig om bandet hans på den tida. Til slutt spurte han om han kunne gi ut plata til Von Bondies. Dette var i 2000. Plata kom året etter.

- Vi tenkte på det en måned, så sa vi at det var greit. Vi hadde ingen penger uansett, og det sa vi til han også.

NÅ SELGER de ut alle konserter i USA og Storbritannia. Det er fullt av folk som vil se dem i Europa også. Folk kjøper plata. Er det hypen igjen?

- Det er bare media som snakker om hype. Vi hadde like mange folk på konsertene våre før noen begynte å skrive om oss, ingenting er forandret.

- Detroits new darlings, skriver Guardian.

<> Detroit <> I hjembyen til Motown, John Lee Hooker og Detroitbluesen ble også mye av grunnlagt for punkbevegelsen lagt.

Sent 60 og tidlig 70-tall var byen full av rockband som la sterke føringer på 70-talls hardrocken som skulle komme.

Detroit-lyden var enkel, primitiv, hardslående og energisk, med attityd heller enn flinkisfinish i høysetet.

Den tidligste rocken inkluderte psykadelika som the Amboy Dukes og Mysterians, hardtrockende soulbands som Rationals og Mitch Ryder\'s Detroit Wheels.

Scenen fikk virkelig oppmerksomhet med proto-punken til The Stooges, Iggy Pop og MC5, som begge ga ut debutskiver i 1969, og fortsatte å gi ut store plater på 70-tallet.

Grand Funk Railroad og Amboy Duke Ted Nugent ble superstjerner med hard rock og Bob Seeger slo igjennom på midten av tiåret.

Alice Cooper, Kiss og ikke minst Eminem kommer også fra såkalte The Motor City.

Fortsatt er gjødselen byen ga til punk en av Detroits stoltheter, og en hovedgrunn til at musikkscenen fortsatt lever i beste velgående.

Representantene fra «den andre store lydbølgen», altså den som er her nå, har så visst ikke glemt sine urrockere. Fra Motor City kommer skitten igjen og igjen, du hører den best i bilstereoen:

White Stripes
Dirtbombs
Come-Ons
Von Bondies
Bantam Rooster
Soledad Brothers
Detroit Cobras
Rocket 455

<> Kilder: All music og NME.

- Probably the best thing in the world right now, mener Dot Music.

- Selvfølgelig elsker vi New York. Men etter et dypdykk i Detroit klarer vi ikke lenger å bestemme oss for hvilken by vi liker best, skriver det britiske musikkmagasinet New Musical Express, som hyller Von Bondies som et fantastisk kraftrockband.

Debuten «Lack of comunication» fikk en femmer av Dagbladets anmelder, som kaller det

<> The Von Bondies <> Startet som gruppa Baby Killers i Detroit i 2000. Fører hjembyens garasje-tradisjoner videre. Motorlyd, harde gitarriff og ikke minst bluesen, som sitter i baksetet.

Besetning:

knalltøff lavbudsjettrock.

- VI SPILLER ROCK\'N ROLL, sier Stollsteimer. Men han er redd for å tiltrekke seg feil publikum på konserten i morgen. Folk putter nemlig forkjellige ting i den store båsen. I Nederland kom helt feil folk etter at bandet kalte seg rockband i pressen.

- Vi er ikke noe popband. Vi er veldig lyriske. Hver eneste sang er en historie. Musikken er rå, ikke særlig polert. Dette er «rett i ansiktet», sier vokalisten.

Mange av sangene handler om forhold. Men her får du ikke ord som «love», «girl» og «tears».

BANDET LÅTER veldig Detroit. Vokalist Stollsteimer synger som en hybrid av Jim Morrison og Screamin\' Jay Hawkins. Bandet har spesialisert seg på såre sanger med innlagte lydeksplosjoner. Her er gitarriffa til Chuck Berry, sinnet til The Stooges, hviskes det.

- Å si at vi er inspirert av Stooges er helt feil. Jeg hører at vi ligner på dem. Men jeg fikk min første Stooges-plate for ei uke siden. Jeg hadde ikke hørt om dem før jeg var 19.

The Von Bondies elskes av undergrunnskidsa og indiefolket. De som gjerne snakker om at de var på den aller første konserten med Strokes. Den gang bare 20 kom.

- DEN SKY BYEN. Jason snakker om hjembyen som han ikke vil sammenligne med rockescenene i Los Angeles, London eller New York.

- Musikken har vært der alltid. Den har vært lite kommersiell. Men nå spiller de den på radio, ganske rart synes vi. Da begynner folk å snakke om en Detroit-scene. Det er ikke noe nytt, egentlig.

AVISENE SKRIVER im hvor kule bandmedlemmene ser ut, hvor sexy jentene er og guttas supre benklær. Selv stusser han.

- Jeg har det samme beltet og bruker de samme skoene som da jeg var 14. Ingenting har forandret seg. Jeg har alltid sett slik ut på håret. Det er morsomt, nå tror alle vi forsøker å starte en ny trend.

- Av en eller annen grunn ser jeg ut som The Strokes i dag. Newyorkerne har kanskje vært i Detroit?

DETROIT MÅ VÆRE alle kjendisers drømmehule. Det er stedet hvor rockpressen trenger hjertemassasje og avisene er interessert i U2 og Elton John. Stollsteimer er sikker på at ingen bryr seg om Eminem eller Kid Rock vandrer ned gata.

- Det liker vi. Det er sjelden nå. Jeg kunne ikke drømt om å spørre om autografen til et band jeg liker. Sånt gjør vi ikke. Det er en privat by, der ingen snakker dritt om hverandre.

Folket spiller musikk, snakker om musikk, drikker øl og tar et slag biljard. De er som en stor familie.

- Respect! forklarer Stollsteimer som er lei baksnakkinga i musikkmiljøet i New York. Selv kunne han aldri si et stygt ord om en musikkkollega fra hjembyen.

BANDET HAR ALDRI vært i Norge før. De gleder seg. Det er ingen tegn til at stjerneskuddene er blasert. På godt amerikansk vis overbeviser vokalisten om at de virkelig gjør det de elsker.

- Dette er helt gratis for oss. Vi møter folk. Tuller du eller? Vi reiser til Norge i morra! Vi er lykkelige.

Til våren kommer bandet ut med ny plate. På lørdag spiller The Von Bondies på John Dee i Oslo. Og dette bør du få med deg før du blir for sein igjen.

BONUS. Du kan slå av en prat om du vil også:

- Mange band isolerer seg backstage etter konserter. Vi liker ikke det. Vi vil ut å snakke med fansen. Stollsteimer har snakket seg varm. Han er ivrig, spør hvordan John Dee er og ber hele Norge om å komme.

Publikum spør hva bandet synes om landet, hvordan turneen fungerer og så videre. Bandet sier de får med seg flere inntrykk av å snakke med folk enn å sitte i en buss å glo på bygninger.

- Du må komme å hilse på på konserten i morra, avslutter verdens hyggeligste mann.

Og forresten. De ser visst ikke så mye til hverandre lenger Jack White og Marcie Bolen. Ryktene vil ha det til at de var kjærester bare som et hype-innslag i regi media.

<B>SUPERSEXY:</B> Alt går som smurt for Detroits garasjerockere. Media omtaler de til og med som trendsettere. Selv skjønner de ikke hva som er så kult med hårsveisen og skoa de har hatt siden 80-tallet.
JACK OG MEG:</B> The White Stripes, også fra Detroit, har hjulpet sine venner i Von Bondies opp og fram. Blant annet har banda vært på turne sammen, der Von Bondies var med som oppvarmere.