DEBATT

Debatt: Miljø

Olje for klima – heller redde verden enn symbolpolitikk

Kyoto-avtalen ble vedtatt 11. desember 1997. I dag nærmer utslippene seg det dobbelte, og den årlige veksten har heller ikke avtatt nevneverdig.

VI HAR ET FORSLAG: Om det er slik at samfunnet kan klare seg uten oljeinntektene, så har vi et forslag, som kan konkretisere og realisere det grønne skiftet, og i tillegg fylle det med innhold, skriver innsenderne. Bildet er fra Oseberg feltsenter. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
VI HAR ET FORSLAG: Om det er slik at samfunnet kan klare seg uten oljeinntektene, så har vi et forslag, som kan konkretisere og realisere det grønne skiftet, og i tillegg fylle det med innhold, skriver innsenderne. Bildet er fra Oseberg feltsenter. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er mange årsaker til dette. Den viktigste er at verdens energiforbruk øker. Dette økte forbruket klarer vi ikke å dekke verken gjennom energieffektivisering eller økninger i fornybarandelen. Og når vi heller ikke makter å endre atferd eller ta i bruk renseteknologi, så er vi ikke i nærheten av å kunne fase ut fossile brensel. Da øker også CO₂ utslippene.

Aldri har oljeetterspørselen vært større enn i dag. Og den vil fortsette å øke. Hvor lenge vet vi ikke, men i flere år enda. Deretter vil den gradvis gå nedover.

Enkelte har tatt til orde for nedbygging av norsk oljevirksomhet Det er nok et symboltiltak med snev av botsøvelse over. Slike tiltak har vi nok av. Det rammer skeivt og har ingen klimavirkning. Produksjonen vil bli erstattet av andre oljeprodusenter og utslippene vil øke. I tillegg taper samfunnet store inntekter. Og ikke minst så mister 300.000 mennesker godt betalte jobber.

Men om det er slik at samfunnet kan klare seg uten disse inntektene, så har vi et langt bedre forslag. Et forslag som kan konkretisere og realisere det grønne skiftet, og i tillegg fylle det med innhold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer