DEBATT

Debatt: TISA

Olje og gass er ikke omfattet av TISA

Handelsavtaler er med på å skape forutsigbarhet og like spilleregler, skriver NHO-sjefen.

Handelsavtale: TISA, som altså er en avtale om tjenester, påvirker selvsagt ikke et lands valg av energikilder, skriver Tore Myhre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Handelsavtale: TISA, som altså er en avtale om tjenester, påvirker selvsagt ikke et lands valg av energikilder, skriver Tore Myhre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Attacs leder Petter S. Titland etterlyser i Dagbladet 27. september svar fra NHO på Attacs bekymringer. Han mener at TISA truer både FNs klimamål og satsing på fornybar energi. Grunnen skal være en formulering om energinøytralitet når det gjelder energirelaterte tjenester.

For det første regnes olje og gass som varer og er ikke omfattet av TISA, som er en avtale om tjenester.

For det andre handler definisjonen om hva som regnes som energirelaterte tjenester. Her skal det ikke bety noe om tjenestene er relatert til fossil eller fornybar energi. Om en bedrift bidrar til montering av et solkraftanlegg eller en undervannsinstallasjon for oljeproduksjon skal ikke ha noe å si.

For det tredje handler TISA om at man ikke skal diskriminere mellom tilbydere av energirelaterte tjenester fra andre land. Det har ikke noe med diskriminering av energikilder å gjøre, slik Attac fremstiller det. TISA, som altså er en avtale om tjenester, påvirker selvsagt ikke et lands valg av energikilder, om det er olje, gass, vind eller sol. Og TISA vil ikke påvirke myndigheters rett til å innføre reguleringer for å beskytte miljø og klima.

Det er en ærlig sak å være mot norsk oljeproduksjon. Men TISA er altså ikke relevant i den kampen. Attac liker heller ikke norsk oljeindustri. Det er trist, for denne industrien har vist en enestående evne til å utvikle ny teknologi, til å løse stadig mer kompliserte oppgaver og ikke minst er det imponerende hvordan den nå har blitt verdensledende.

Tjenesteandelen er dessuten økende. Derfor er det viktig med nye markeder. Handelsavtaler er med på å skape forutsigbarhet og like spilleregler. Norske bedrifter er en del av løsningen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer