Oljeberget

Jens Stoltenberg har all grunn til å glede seg over at han sa ja til å ha filmskaper Aslaug Holm som flue på veggen i to år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Han kommer gjennom lerretet som en kanonkule, med en utstråling man bare har sett hos en politiker som Bill Clinton før. For Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet må «Oljeberget» være, om ikke et helt oljefond, så i alle fall gull verdt.

Et lite stykke Jens

Filmen som sådan har to svakheter. Den er for lang, og den er litt for ufokusert. Aslaug Holm har sagt om denne dokumentarfilmen at hun har villet gi en betraktning av Norge gjennom Stoltenberg. Her ble det mest Jens og minst Norge. Et lite stykke Jens.Men det blir aldri kjedelig. Det klippes effektivt - med nesten overtydelig undertekst - mellom Stortingskorridorer og tomme fiskeforedlingsanlegg i Mehamn, mellom en utslitt Jens som tar seg tre minutter i horisontalen på kontorsofaen, og en strålende Jens i spissen for 1. maitoget i Porsgrunn.En nydelig kontrast er miniportrettet av lille Benedikte i Mehamn som mener hun er født til bli popstjerne og TV-kjendis, akkurat som faren hennes var født til å bli fisker. Hun er den nye generasjonen i et samfunn der livsgrunnlaget er i ferd med å svikte, og Holm kunne ha fokusert skarpere på denne historien på bekostning av andre steder og andre problemstillinger.Benedikte er ikke den eneste som synger i filmen; Jens nynner uavlatelig selv og har gjort det hele livet, ifølge faren Thorvald. Jostein Aksnes og Øyvind Engen som har laget filmmusikken, har grepet poenget og komponert et eget «Jens-Tema» som er gjennomgående og fungerer som en flott lydkulisse når han ikke nynner selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer