DEBATT

Oljedebatten er kommet for å bli

Årets valgkamp ble et gjennombrudd for en ny miljøpolitisk debatt der framtida til Olje-Norge står i sentrum. Og en ny vitenskapelig forståelse av klimaproblemet betyr at den også vil fortsette å være en hovedsak i klimadebatten.

KLIMADEBATTEN: En ny vitenskapelig forståelse av klimaproblemet gjør at olje trolig kommer til å fortsette å være en hovedsak i klimadebatten framover, skriver Bård Lahn. Her er Edvard Grieg-feltet, på Utsirahøyden i Nordsjøen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KLIMADEBATTEN: En ny vitenskapelig forståelse av klimaproblemet gjør at olje trolig kommer til å fortsette å være en hovedsak i klimadebatten framover, skriver Bård Lahn. Her er Edvard Grieg-feltet, på Utsirahøyden i Nordsjøen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Årets stortingsvalg ble ikke noe utpreget miljøvalg. Selv om partier med miljø som hovedsak samlet sett gikk fram ved valget, kan man vanskelig hevde at miljø og klima spilte hovedroller i valgkampen.

Samtidig skilte debatten seg klart fra tidligere valg på en måte: Norsk oljeproduksjon sto i sentrum for klimadebatten. Det gjaldt i ikke bare etablerte stridsspørsmål som åpning av Lofoten, Vesterålen og Senja, men like mye spørsmålet om Olje-Norges framtid og hva klimamålene betyr for vår videre oljevirksomhet.

Ikke alle er glade for denne utviklingen. «Skal vi diskutere klima er hele denne oljediskusjonen feil» uttalte statsminister Erna Solberg til Adresseavisen den 4. september.

Ifølge henne har noen «tatt klimadiskusjonen, og flyttet den vekk fra klima, og over til å bli en oljediskusjon.» Og BTs Mathias Fischer klagde tidligere denne uka over at oljefokuset vi så i valgkampen kan «distrahere fra hovedoppgaven» i klimapolitikken.

Slike reaksjoner er ikke overraskende. Norske politikere har helt siden 1990-tallet forsøkt å skape et tydeligst mulig skille mellom klimadebatten og oljedebatten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.