DEBATT

Debatt: Petroleumsnæringen

Oljedrømmen som brast

Castberg-utbyggingen blir uten ilandføring. Det viser at ringvirkningene fra petroleumsvirksomheten sprer seg kortere enn forventningene som er skapt i nord. Det er et politisk ansvar.

IKKE FLERE LANDANLEGG I NORD: Mange viser til ilandføringsanlegget på Melkøya ved Hammerfest (bildet) og Snøhvit som bevis på hvordan petroleumsnæringen skaper vekst og arbeidsplasser i nord. Men det blir ikke flere Hammerfest i nord, skriver kronikkforfatteren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
IKKE FLERE LANDANLEGG I NORD: Mange viser til ilandføringsanlegget på Melkøya ved Hammerfest (bildet) og Snøhvit som bevis på hvordan petroleumsnæringen skaper vekst og arbeidsplasser i nord. Men det blir ikke flere Hammerfest i nord, skriver kronikkforfatteren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Etter Equinors avgjørelse om at det ikke blir ilandføring til en oljeterminal på Veidnes i Nordkapp kommune, har det sydet i nordnorske aviser og kommentarfelt, med alt fra sinne mot Equinor til krav om at staten må instruere selskapet.

Det er ikke så rart. Siden 2013 har forventningene i Nordkapp og Finnmark gått i bølgedaler av håp, skuffelse, og total stillhet, i ventetida før Statoil (nå Equinor) skulle gi et endelig svar.

I realiteten ble avgjørelsen tatt for lenge siden. En kombinasjon av at selskapet fant mindre olje enn ventet, lavere oljepriser, og at oljeterminalen ble frikoblet fra utbyggingen av Castberg-feltet, har gjort at Equinor valgte en billigere løsning. Konseptvalget og lokalisering av driftsorganisasjon i Harstad ble tatt i 2017. I 2018 ble Plan for utbygging og drift (PUD) godkjent i Stortinget, uten at det ble stilt krav om ilandføring.

Dette var ikke grunnet mangel på politisk press. I høringen ba Finnmark fylkeskommune, Troms fylkeskommune, Hammerfest, Harstad, Lenvik og Nordkapp kommuner, Industri Energi, LO, Petro Arctic og andre aktører klar beskjed om at oljeterminal på Veidnes måtte realiseres og at Stortinget måtte forplikte selskapet til å sikre at det ble realisert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer