NYTT MARKED: Oljefondet ønsker å gå inn i sol og vindkraft-investeringer. Foto: Science Photo Library
<div><br></div>
NYTT MARKED: Oljefondet ønsker å gå inn i sol og vindkraft-investeringer. Foto: Science Photo Library

Vis mer

Oljefondet ser sollyset

Det er viktig med samme krav til avkastning for fornybar-investeringer i fondet, som i andre plasseringer.

Meninger

I dag er det ventet at finanskomiteen på Stortinget vil komme med en innstilling i en viktig klimapolitisk sak: Oljefondets mulighet til å investere i infrastruktur for fornybar energi. Den skulle egentlig ha vært klar før helga, men det er på ingen måte første gang denne saken utsettes - og slik det ligger an blir det heller ikke den siste.

Oljefondet ønsker selv å få muligheten til å investere i slik infrastruktur, som solcelleanlegg og vindkraftanlegg. En ekspertgruppe nedsatt at Finansdepartementet anbefalte også før årsskiftet at fondet bør få mulighet til å gjøre slik investeringer. De fleste av partiene på Stortinget er også i prinsippet enige, men da regjeringen la fram sin årlige stortingsmelding om Statens pensjonsfond utland (populært kalt oljefondet), satte Finansdepartementet foten ned. Departementet så flere nedsider, som politisk risiko og omdømmerisiko, altså uforutsigbarhet i investeringene. Dette er en risiko som det går an å ta høyde for, ved å starte forsiktig med investeringer i modne markeder f. eks. i Europa. Det var slik fondet håndterte usikkerheten da de begynte med investering i eiendom, etter at Stortinget ga dem mandat til det i 2011.

Hensikten med oljefondet er å få en best mulig avkastning, og Finansdepartemenet er skeptisk til å la det tjene andre hensyn. Derfor var de også motvillige til å trekke fondet ut av kull. Spørsmålet om investering i fornybar energi likner, men er også annerledes rent prinsipielt siden det handler om noe vi ønsker å gå inn i ut fra ideologiske motiver, ikke gå ut av. Derfor er det viktig med samme krav til avkastning for fornybar-investeringer i fondet, som i andre plasseringer. Dette har oljefondet tatt hensyn til i sin vurdering. Den eksterne ekspertgruppa mener sogar det norske, statlige fondet har en konkurransefordel, fordi det kan ha et langt perspektiv og fordi de er store og kan opparbeide solid kompetanse på området.

Investeringsmulighetene er enorme. En rapport fra WWF viser at markedet for fornybar-infrastruktur vokser dobbelt så mye som resten av verdensøkonomien. Klimagevinstene vil selvsagt være svært store. Finnes det noe bedre enn å tjene penger på å redde klimaet?

Finanskomiteen vil likevel trolig ikke gå inn for disse investeringene i dag. Flertallet kommer i stedet til å be om ny utredning om hvordan disse investeringene kan utformes. Vi tror ønsket om detaljering er et skritt på veien, og at vi neste år endelig får åpnet for at Oljefondet kan gå inn i dette markedet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.