DEBATT

Oljefondet ut av kull

Ekspertutvalget innrømmer at de bare driver med "synsing"

Oljefondet eier aksjer i Bedriften SASOL Secunda i Sør-Afrika som produserer syntetisk olje, bensin, diesel og en rekke andre kjemiske produkter fra kull. Anlegget regnes som en versting når det gjelder klimautslipp.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Oljefondet eier aksjer i Bedriften SASOL Secunda i Sør-Afrika som produserer syntetisk olje, bensin, diesel og en rekke andre kjemiske produkter fra kull. Anlegget regnes som en versting når det gjelder klimautslipp. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Miljøpartiet De Grønne la torsdag frem et forslag i Stortinget om å trekke oljefondet ut av kullselskaper, basert på hvor mye av inntekt eller aktivitet som kommer fra kull. Det er flott at Dagbladet på lederplass fredag omtaler essensen i vårt forslag som en god «løsning», men vi stusser på at det i neste omgang omtales som en «unødvendig markering». Det krever en oppklaring.

I forrige uke anbefalte et ekspertutvalg at oljefondet fortsatt skal investere i kull. I følge utvalget spiller det nemlig ingen rolle i klimapolitikken om et fond på 6000 milliarder kroner lar være å investere i kull. På spørsmål om hvilke analyser som lå til grunn for dette standpunktet, innrømte ekspertutvalgets leder på pressekonferansen at det bare var «synsing».

Heldigvis er det Stortinget som bestemmer. Det første De Grønne foreslo høsten 2013 var å trekke oljefondet ut av kull. I løpet av vinteren ble det klart at et flertall med Ap, KrF, Sp, Venstre og SV støttet dette. Av hensyn til husfreden gikk KrF og Venstre med på å la et ekspertutvalg utrede saken først. Men utvalget har blitt nettopp det sidesporet mange av oss fryktet. Ikke minst har utvalget sett helt bort fra det mest sentrale spørsmålet fra vinterens debatt, nemlig hvordan man definerer et «kullselskap».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer