Oljefondets etiske mandat

Tiden er moden for å tenke nytt om forvaltningen av et stadig større og mektigere Pensjonsfond.

FORURENSER: — Man kunne ønske en stadig større grad av etiske vurderinger kunne finne veien inn i investeringsstrategiene. En videreføring av dette ville naturlig være at klimahensyn ble tillagt vekt — i første omgang ved nedsalg og uttrekk fra kullbransjen, skriver Dag O. Hessen. Foto: Marcel Oosterwijk
FORURENSER: — Man kunne ønske en stadig større grad av etiske vurderinger kunne finne veien inn i investeringsstrategiene. En videreføring av dette ville naturlig være at klimahensyn ble tillagt vekt — i første omgang ved nedsalg og uttrekk fra kullbransjen, skriver Dag O. Hessen. Foto: Marcel Oosterwijk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statens pensjonsfond utland (SPU) - i dagligtale «oljefondet» - er med sine 5100 (og raskt voksende …) milliarder verdens suverent største statlige fond, og en av de tyngste aktørene på det globale finansmarkedet. SPUs strategi både finansielt og etisk er viktig både i nåtid og fremtid, også fordi er rekke andre investorer følger de valg SPU foretar. Siden dette er globale investeringer, snakker vi også om globale effekter.

Da Graverutvalget la fram sine anbefalinger for SPUs etiske retningslinjer i 2004, ble to hovedhensyn vektlagt: at SPU skal sikre høy avkastning for kommende generasjoner, og at den norske oljeformuen ikke bør investere i selskaper som er engasjert i grovt uetisk atferd relatert til menneskerettigheter, barnearbeid eller miljø. Måten dette håndheves på i praksis er at Finansdepartementet er eier (på vegne av det norske folk), investeringer foretas av Norges Bank, og vurdering av selskaper for observasjon eller uttrekk foretas av Etikkrådet. Etikkrådet gir imidlertid, som navnet sier, bare råd til Finansdepartementet som har det endelig ord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer