Oljeformuen til klimatiltak

Ingress

Meninger

I går gikk tusenvis i tog på kvinnedagen, en mobilisering vi ikke har sett på lange tider. Samme type engasjement trenger vi trolig for å overbevise norske politikere om å ta skjeen i en annen hånd når det gjelder miljøpolitikken. Før helga la Miljødirektoratet fram en rapport som viser at vi ligger langt bak det nasjonale målet om reduksjon i klimagassutslipp innen 2020.Teknisk sett er det mulig, men det blir krevende, sier direktør Ellen Hambro i Miljøverndirektoratet.

Smak på det ordet: teknisk mulig. Det betyr i klartekst at vi må forsøke nesten alt for å ha en realistisk sjanse. Vi kan klare å kutte mellom 4,9 og 8,4 millioner tonn CO2 fram til 2020. Men direktoratet sier at for å nå utslippsmålet, må vi kutte hele 8 millioner.

Vi har kommet et stykke på vei, takket være klimaforliket fra 2007. Men det har vært for lite, og det haster med å iverksette flere tiltak. Det vil koste penger, og politikerne må dermed være innstilt på å sette klimatiltak høyt på sin økonomiske prioriteringsliste.

Beviset på hvor tøft det vil være, ser vi i debatten om elektrifisering av oljeplattformene på Utsirahøyden. Ifølge rapporten er en rekke miljøtiltak offshore helt nødvendig for å redusere CO2-utslippene tilstrekkelig. De står for brorparten av potensialet, og elektrifisering er noe av det aller viktigste. Men Statoil mener det vil bli for dyrt, og dermed nøler det offisielle Norge.Det er det ingen grunn til. Elektrifisering må være et krav.

I veitransporten må det gjøres omfattende investeringer, blant annet i kollektivtransport. Vi må gå og sykle mer. Industrien må pålegges kraftige kutt, byggebransjen må legge til rette for mindre utslipp. En rekke andre sektorer må også bidra - Miljødirektoratet sier vi må starte den langsiktige omstillingen mot et lavutslippssamfunn.

Det er altså på tide med et nytt klimaforlik. En ny, ambisiøs avtale. Er det politisk vilje til å gjennomføre det? Med Frp i regjering, og et Arbeiderparti som for et år siden gikk inn for konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja? Ap forsøker nå å gjenoppfinne seg selv som miljøparti, og Frp befinner seg i et fornuftsekteskap med KrF og Venstre. Situasjonen er altså skjør.

I et slikt scenario er det stort sett én ting som kan smøre prosessene: penger. Der er vi i en heldig situasjon. Statens pensjonsfond, oljefondet, må frigjøre midler til investeringer i klima - også her hjemme. Det er kanskje den viktigste investeringen vi kan gjøre. Alternativet er å kutte hardt ellers i statsbudsjettet, og hvem vil bruke sin politiske kapital på det når landet - enn så lenge - renner over av penger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.