KOMMENTARER

Oljefunn på Golan er Syria-krigens tikkende bombe

Det er trolig store mengder olje under jorda på de Israel-okkuperte Golan-høydene – et lite omtalt, men viktig aspekt ved krigen som nå pågår i Syria.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Nyheten ble sluppet i november 2015: Amerikanske og israelske oljeeksperter som drev prøveboring etter olje på Golan, hadde gjort mildt sagt oppsiktsvekkende funn. Området har «et potensiale på milliarder av fat», fortalte sjefgeolog Yuval Bartov i det amerikansk-baserte oljeselskapet Genie Energy. Det er Afek Oil and Gas, et datterselskap av Genie Energy, som har stått for prøveboringen.

Siden har det vært relativt stille om saken, men den dukker opp i mediene innimellom. For disse funnene kan bli avgjørende når det nye syriakartet skal tegnes.

De tolv hundre kvadratkilometer store Golanhøydene, som tilhører Syria, har vært okkupert av Israel siden Seksdagerskrigen i 1967. Den gang som nå hadde området svært strategisk viktig betydning. I 1981 ble Golan reelt, men ikke formelt annektert av Israel. Rett før årtusenskiftet var syriske og israelske forhandlere ganske nær en fredsavtale som kunne ha ført til at Golan ble tilbakeført til Syria, men uenighet om et stykke land ved bredden av Genesaretsjøen førte til at forhandlingene brøt sammen.

Og så kom de lovende resultatene fra oljeboringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer