TODELINGEN FORTSETTER: Erna Solberg åpner oljeplattformen Gudrun. Foto: NTB Scanpix
TODELINGEN FORTSETTER: Erna Solberg åpner oljeplattformen Gudrun. Foto: NTB ScanpixVis mer

Olje og norsk økonomi:

Oljeinvesteringer er fortsatt doping i norsk økonomi

På vei ut av oljekrisa ser vi det samme mønsteret som før: Problemet med todelingen av norsk økonomi fortsetter.

Meninger

Ett av Erna Solbergs mest brukte valgkampargumenter foran stortingsvalget i 2013, var behovet for å motvirke todelingen i norsk økonomi. Hun var bekymret for at veksten i norsk økonomi i for sterk grad ble drevet av petroleumsvirksomhet, mens øvrig næringsvirksomhet hang etter.

I mellomtida har hun styrt gjennom oljeprisfall og påfølgende dramatisk fall i sysselsettingen i oljesektoren og omkringliggende bransjer. Behovet for omstilling kom raskere enn noen kunne ane. Vi fikk en forsmak på nedturen i oljebransjen som vil komme de neste tiårene, og et godt synlig bevis på hvor viktig det er at landet utvikler andre næringer som kan erstatte arbeidsplasser og verdiskapning.

I forrige uke kom gladmeldingen om at norsk økonomi er i bedring. Tall fra Statistisk sentralbyrås (SSB) nasjonalregnskap kom det fram at fastlandsøkonomien nå vokser litt raskere. Regjeringen Solberg kunne selvsagt glede seg over nyheten midt i valgkampen.

Men gjemt bak tallene finner vi en urovekkende tendens: Etter oljeprisfallet i 2014 økte investeringene mer i fastlandsøkonomien enn i olje- og gassnæringen. Nå er det er igjen investeringene til oljeutvinning som øker mest. I næringslivet på fastlandet falt faktisk investeringene både i første og andre kvartal.

SSB-forsker Torbjørn Eika oppsummerer det fint i en artikkel i Klassekampen: «Mange ønsker å se markerte omstillinger i norsk økonomi, og et tegn på dette ville vært om investeringene i fastlandsnæringene skjøt fart. I følge tallene for første halvår har det ikke skjedd, så utviklingen her er litt skuffende.»

På vei ut av oljekrisa ser vi altså det samme mønsteret som før: Problemet med todelingen av norsk økonomi fortsetter. Det bør bekymre norske politikere.

I stedet ser vi at de store styringspartiene gjerne vil fortsette å bruke oljeinvesteringer som doping i økonomien. Nå i valgkampen har det oppstått ny debatt om den såkalte leterefusjonsordningen, som sikrer at staten kan ta store deler av regningen dersom uetablerte oljeselskaper borrer tørt. Både Høyre og Arbeiderpartiet har vedtatt i sine partiprogrammer at det er behov for å vurdere hvor stor klimarisiko Norge skal ta i framtida. Nå i valgkampen avviser likevel begge partier at det å gi penger til mislykket oljeleting er en del av dette bildet. Både av hensyn til klima og Norges framtidige næringsstruktur, er det nødvendig å tråkke på bremsen. Full gass vil gi bråstopp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.