KOMMENTARER

Gassforekomster i Middelhavet:

Oljekrigen er et faktum. Gasskrig er neste

Tyrkias militære engasjement i Libya dreier seg i stor grad om gassforekomster til havs. Nå rettes søkelyset mot det som kan bli en alvorlig konflikt mellom en rekke land.

PÅ JAKT ETTER GASS: Dette bildet som ble tatt 9. juli i fjor, viser det tyrkiske leteskipet «Fatih» som blir beskyttet av et tyrkisk krigsskip i det omstridte havområdet utenfor det tyrkisk-okkuperte Nord-Kypros. Foto: Tyrkias utenriksdepartement/AFP/NTB Scanpix
PÅ JAKT ETTER GASS: Dette bildet som ble tatt 9. juli i fjor, viser det tyrkiske leteskipet «Fatih» som blir beskyttet av et tyrkisk krigsskip i det omstridte havområdet utenfor det tyrkisk-okkuperte Nord-Kypros. Foto: Tyrkias utenriksdepartement/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hørt om Det østlige Middelhavets gassforum (EMGF)? Eller om den tyrkisk-libyske maritime grenseavtalen? Disse to avtalene har sprengstoff i seg.

EMGF som består av Hellas, Kypros, Israel, Italia, Egypt og Palestina ble opprettet i januar i fjor. Felles for landene er at de grenser mot det østlige Middelhavet. 2. januar i år undertegnet de tre førstnevnte landene en avtale om å bygge en 1900 kilometer lang undersjøisk rørledning som skal forsyne Europa med gass. Avtalen mellom Tyrkia og den FN-anerkjente regjeringen i Libya, undertegnet i november i fjor, regulerer havområdene mellom de to landene og åpner for samarbeid om gassutvinning.

I utgangspunktet høres jo dette greit ut, men her er ikke djevelen bare i detaljene, men i hovedpunktene.

Helt siden det ble anslått at det fantes enorme gassforekomster i det østlige Middelhavet har det pågått en kamp om å posisjonere seg, og gamle konflikter er blitt forsterket.

Kypros står sentralt. Tyrkia som har okkupert den nordlige delen av øya siden 1974, mener at havområdene utenfor tilhører Den tyrkiske republikken Nord-Kypros (TRNC) og at tyrkerne dermed har rett til å bore etter gass der. Problemet er at TRNC bare er anerkjent av Tyrkia. Gresk-kypriotene i sør har protestert vilt mot at to tyrkiske leteskip har drevet aktivitet i området og kaller Tyrkia en «piratstat». Etter at avtalen med Libya ble undertegnet, har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sagt at boringen i det omstridte området vil starte så fort som mulig. I midten av desember utplasserte Tyrkia en drone på Nord-Kypros som en del av forberedelsene til lete- og borevirksomheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer