Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Oljelobbyens propaganda

Skal Norsk olje og gass være med å påvirke utviklingen på norsk sokkel må de skjerpe argumentasjonen.

Meninger

Oljestopp kan gi deg 52000 kroner mer i skatt! Krigstypene skreik mot oss fra VGs forside på lørdag. Tallene stammet fra en rapport fra interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass.

Hvem trenger content marketing, når VG gladelig stiller forsida si til disposisjon for å fronte et propagandaskrift, ment for å skremme folk og politikere fra klimapolitisk handling?

Det er synd. Hva som er det mest rettferdige og effektive for å redusere klimagassutslippene er ikke enkelt å avgjøre. Ei heller er det lett å vite om videre investeringer på norsk sokkel, vil være lønnsomt.

Det vi er sikre på er at verdens land i fellesskap må kutte radikalt i klimagassutslippene og at omtrent 3/4 av kull, olje og gass må forbli liggende i bakken. Hvordan vi skal få til dette krever en edruelig diskusjon.

Med helgas regnestykker setter Norsk olje og gass seg på sidelinja i den debatten.

Bransjeorganisasjonen framlegger to scenarioer. I det første scenarioet stanses all oljevirksomhet fra og med 2020. Det vil uten tvil komme med en stor kostnad, om ikke 140 mrd. kroner årlig, som organisasjonen anslår. Olje og gass står for 1/4 av statens inntekter og 1/5 av BNP.

Men dette scenarioet er en stråmann. Selv ikke Natur og Ungdom tar til orde for en slik bråstopp. Norsk olje og gass medgir at dette ikke er et realistisk scenario. Det er en underdrivelse. Likevel pryder det VGs forside.

Der diskusjonen står er om vi bør ha videre utbygging av felt på norsk sokkel. Stopp i nyinvesteringer beregner Norsk olje og gass til å utgjøre et tap på 70 mrd. kroner i året, noe som vil bety 26000 kroner ekstra over skatteseddelen.

Men dette anslaget baserer seg på at framtida vil være lik fortida. Det er på ingen måte gitt.

De siste åra har oljebransjen hatt svært gode tider. Men med lave oljepriser, vanskelige konkurransevilkår for norsk olje og gass og forventninger om stadig strengere klimapolitikk, er det ikke gitt at nye felt vil være lønnsomme.

Og hvis de ikke er det, blir skatteseddelen større med flere enn færre investeringer.

Det er ingen som betviler at olje og gass har betydd og betyr mye for det norske velstandsnivået. Det er heller ingen tvil om at omstillingen blir vanskelig i åra som kommer. Men det rettferdiggjør ikke å styre mot framtida ved å se i bakspeilet.

Skal Norsk olje og gass være med på å påvirke utviklingen, er de nødt til å skjerpe argumentasjonen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media