LEDER

Oljelobbyens propaganda

Skal Norsk olje og gass være med å påvirke utviklingen på norsk sokkel må de skjerpe argumentasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Oljestopp kan gi deg 52000 kroner mer i skatt! Krigstypene skreik mot oss fra VGs forside på lørdag. Tallene stammet fra en rapport fra interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass.

Hvem trenger content marketing, når VG gladelig stiller forsida si til disposisjon for å fronte et propagandaskrift, ment for å skremme folk og politikere fra klimapolitisk handling?

Det er synd. Hva som er det mest rettferdige og effektive for å redusere klimagassutslippene er ikke enkelt å avgjøre. Ei heller er det lett å vite om videre investeringer på norsk sokkel, vil være lønnsomt.

Det vi er sikre på er at verdens land i fellesskap må kutte radikalt i klimagassutslippene og at omtrent 3/4 av kull, olje og gass må forbli liggende i bakken. Hvordan vi skal få til dette krever en edruelig diskusjon.

Med helgas regnestykker setter Norsk olje og gass seg på sidelinja i den debatten.

Bransjeorganisasjonen framlegger to scenarioer. I det første scenarioet stanses all oljevirksomhet fra og med 2020. Det vil uten tvil komme med en stor kostnad, om ikke 140 mrd. kroner årlig, som organisasjonen anslår. Olje og gass står for 1/4 av statens inntekter og 1/5 av BNP.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer