KOMMENTARER

Hovedkommentar: oljepolitikk og klimaendringer

Oljemarerittet

Norsk oljepolitikk nekter å endre seg, og styrer rett mot klimakatastrofe. Slik kan vi fikse det, skriver Geir Ramnefjell.

Oljemarerittet
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det norske oljeeventyret skal fortsette med uforminsket styrke. Regjeringen utlyste denne uka rekordmange blokker i Barentshavet. Olje- og energiminister Terje Søviknes sier «nå må vi kjøre på litt».

Regjeringen tråkker på gasspedalen, samtidig som det er fem år igjen til verden har brukt opp karbonbudsjettet. Fem år til med utslipp som i dag, før vi kan glemme ambisjonen om å stoppe den globale oppvarmingen på 1,5 grader - også kjent som Paris-avtalen.

Vår oljepolitikk, kombinert med vår lederrolle i den internasjonale klimaarbeidet, er den største politiske selvmotsigelsen i Norge. Det er på grensen til rein bløff. Jeg skal forklare hvordan, men først litt om norske politikere.

Under helgas landsmøte i Høyre, var Erna Solberg høy på klimaengasjement. I talen var «det grønne skiftet» et av de sentrale målene for partiets politikk. Arbeiderpartiet sikter enda høyere - og har sirklet inn klima som en av sine hovedsaker i valgkampen.

Likevel er det ingen av dem som tar inn over seg en helt sentral mangel ved norsk klimapolitikk: Oljevirksomheten vår kan ikke bare måles på utslippene som skjer under produksjon, den må også måles på utslippene den bidrar til når oljen forbrennes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer