Strekker ikke til: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener å basere seg på kunnskap og fakta, men strekker ikke til, ifølge innleggsforfatteren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Strekker ikke til: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener å basere seg på kunnskap og fakta, men strekker ikke til, ifølge innleggsforfatteren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer

Debatt: Klimapolitikk

Oljeminister Tord Lien sprer desinformasjon

Oljeministeren setter dermed ikke befolkningen i stand til å handle i samsvar med Parisavtalen.

Meninger
Finn Bjørnar Lund, fungerende styreleder i Besteforeldrenes klimaaksjon.
Finn Bjørnar Lund, fungerende styreleder i Besteforeldrenes klimaaksjon. Vis mer

I Dagbladet 20. oktober svarer oljeminister Tord Lien på spørsmål fra den verdenskjente professor James Hansen at oljeboring i Arktis er forenlig med Parisavtalen.

Lien mener å være den eneste av de to som baserer seg på fakta og kunnskap.

Lien har rett på ett punkt. Verbalt støtter regjeringen Parisavtalen. Hva som gjøres er noe helt annet. Hans «fakta og kunnskap» strekker ikke til:

Lien vil erstatte kull med gass, og teoretisk gir dette halvering av utslipp. Veien om fossil gass til fornybar energi på bred basis har ikke verden tid til. Karbonbudsjettene gir ikke tid til «mange tiår» med forbrenning av olje og gass slik Lien ønsker. Grensene som Parisavtalen setter opp, 1,5 grader, vil overskrides lenge før 2030 med dagens utslipp, og før 2040 vil grensen på to grader overskrides hvis ikke klimagassutslippene reduseres drastisk. Norges bidrag til dette forsinker overgangen til et fossilfritt samfunn og bidrar til økte utslipp av klimagasser. Å fortsette med dagens produksjon og begrunne det med en avtale med EU og kvotehandel er ansvarsfraskrivelse.

Det er ikke vitenskapelig dokumentert at lekkasjer fra gassproduksjon er betryggende, heller ikke i Norge. Fra undersøkelser vet vi at metan gir store klimagassutslipp som tilnærmet utligner skillet mellom kull og gass. Lien og andre kan lese mer om dette i flere artikler skrevet av professorene Gunnar Kvåle og Hans Martin Seip i «Energi og klima».

Verdens energibehov er et annet argument fra oljelobbyen. Det er riktig nok økende, men 90 prosent av ny energi i 2015 var fornybar. Rike Norge har en historisk mulighet å dytte satsingen på fornybar energi videre sammen med andre land i stedet for å forlenge fossilalderen aktivt gjennom sin politikk.

Statsråden trenger også å bli minnet om de alvorlige advarslene fra forskerne, blant annet i det anerkjente tidsskriftet «Nature», når han mener å basere seg på kunnskap når han bringer oljeindustrien enda lenger opp mot Arktis.

Norge er en europeisk klimaversting med elleve tonn CO2–ekvivalenter per innbygger. Det er mer enn det dobbelte av naboland som Danmark og Sverige. Uten fornybar vannkraft ville dette sett enda mye verre ut for Norge. Norske utslipp viser en foruroligende økning og ser nå ut til å fortsette med det. Leting og eventuell ny produksjon av fossil energi i Barentshavet i flere tiår framover er helt uansvarlig.

12. desember 2015 kom en tilfreds klimaminister Tine Sundtoft hjem med Parisavtalen. Hun mente at avtalen hun og Norge hadde gitt sitt viktige bidrag til ville endre planene om olje- og gassleting i nord.

Artikkel 12 i Parisavtalen samsvarer i innhold noenlunde med Grunnlovens § 112. Her pålegges landene uttrykkelig å drive aktivt med kunnskap til befolkningen og gjennom opplæring, deltakelse og informasjon sørge for at befolkningen settes i stand til å handle i samsvar med Parisavtalen. Statsråd Lien gjør ikke det. Han driver snarere med desinformasjon.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.