DEBATT

Debatt: Klimapolitikk

Oljeminister Tord Lien sprer desinformasjon

Oljeministeren setter dermed ikke befolkningen i stand til å handle i samsvar med Parisavtalen.

Strekker ikke til: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener å basere seg på kunnskap og fakta, men strekker ikke til, ifølge innleggsforfatteren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Strekker ikke til: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener å basere seg på kunnskap og fakta, men strekker ikke til, ifølge innleggsforfatteren. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 20. oktober svarer oljeminister Tord Lien på spørsmål fra den verdenskjente professor James Hansen at oljeboring i Arktis er forenlig med Parisavtalen.

Lien mener å være den eneste av de to som baserer seg på fakta og kunnskap.

Lien har rett på ett punkt. Verbalt støtter regjeringen Parisavtalen. Hva som gjøres er noe helt annet. Hans «fakta og kunnskap» strekker ikke til:

Lien vil erstatte kull med gass, og teoretisk gir dette halvering av utslipp. Veien om fossil gass til fornybar energi på bred basis har ikke verden tid til. Karbonbudsjettene gir ikke tid til «mange tiår» med forbrenning av olje og gass slik Lien ønsker. Grensene som Parisavtalen setter opp, 1,5 grader, vil overskrides lenge før 2030 med dagens utslipp, og før 2040 vil grensen på to grader overskrides hvis ikke klimagassutslippene reduseres drastisk. Norges bidrag til dette forsinker overgangen til et fossilfritt samfunn og bidrar til økte utslipp av klimagasser. Å fortsette med dagens produksjon og begrunne det med en avtale med EU og kvotehandel er ansvarsfraskrivelse.

Les også «Norge virker fast bestemt på å sabotere Parisavtalen »

Det er ikke vitenskapelig dokumentert at lekkasjer fra gassproduksjon er betryggende, heller ikke i Norge. Fra undersøkelser vet vi at metan gir store klimagassutslipp som tilnærmet utligner skillet mellom kull og gass. Lien og andre kan lese mer om dette i flere artikler skrevet av professorene Gunnar Kvåle og Hans Martin Seip i «Energi og klima».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer