DEBATT

Debatt: 24. konsesjonsrunde

Oljen må utkonkurreres

Jeg har ikke sett en eneste analyse som tyder på at oljens framtid er truet av mangel på leteområder.

102 BLOKKER: 24. konsesjonsrunde fordeler seg på 93 blokker i Barentshavet og ni blokker i Norskehavet. Bildet er fra Goliat-feltet i Barentshavet. Regjeringen tar sikte på tildeling av nye utvinningstillatelser første halvår i år.
.
Foto: Jan-Morten Bjø¸rnbakk / NTB Scanpix
102 BLOKKER: 24. konsesjonsrunde fordeler seg på 93 blokker i Barentshavet og ni blokker i Norskehavet. Bildet er fra Goliat-feltet i Barentshavet. Regjeringen tar sikte på tildeling av nye utvinningstillatelser første halvår i år. . Foto: Jan-Morten Bjø¸rnbakk / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Torkil Vederhus spør i Dagbladet hvordan miljøorganisasjoner kan la partier «slippe unna» med å åpne for mer oljevirksomhet. Det er mange gode argumenter mot å åpne nye områder for oljevirksomhet. Det kan true biologiske mangfold og fiskeri, og sementere oljedominans i norsk økonomi. Store investeringer bæres av skattebetalerne, og er langt på vei et finansielt veddemål mot suksess i global klimapolitikk. Det vil gi økte klimagassutslipp i Norge. Det er rett og slett en dårlig idé. Det er likevel andre forhold som er viktigere for framtidas utslipp fra forbrenning av olje.

Mange ulike analysemiljøer mener oljeindustriens framtid er ganske mørk. Men jeg har ikke sett en eneste analyse som tyder på at oljens framtid er truet av mangel på leteområder. I OPEC er de nervøse for fallende etterspørsel som følge av eksplosiv vekst i elbilsalget. Batteriprisen forventes å falle til 100 dollar/kWh tidlig på 20-tallet. Da blir elektrisk transport konkurransedyktig globalt, også der det ikke er avgift på fossilbiler og olje, også i andre kjøretøy enn personbil.

Å avlyse 24. konsesjonsrunde vil, på marginen, resultere i høyere oljepris og lavere forbruk globalt. Men skal vi vippe oljen ut av markedet er det viktigere spørsmålet på bordet:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer