KOMMENTARER

Oljeselskaper rullet i egen tjære

Framtida til verdens største oljeselskaper kan raskt bli langt dystrere dersom New York vinner fram med sitt historiske klimasøksmål.

VIL HA STRAFF: Klimaaktivister protesterer utenfor rettsbygningen i New York hvor Exxon Mobil sitter saksøkt for å ha bedratt sine egne aksjonærer. Foto: Angela Weiss / AFP
VIL HA STRAFF: Klimaaktivister protesterer utenfor rettsbygningen i New York hvor Exxon Mobil sitter saksøkt for å ha bedratt sine egne aksjonærer. Foto: Angela Weiss / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Verdens største olje- og gasselskap, Exxon Mobil, skal ha løyet i årevis til sine egne aksjonærer om kostnadene og konsekvensene av klimaendringer. Det hevder justisministeren i New York i et historisk bedragerisøksmål.

Da rettssaken startet i slutten av oktober, møtte rundt 50 demonstranter opp utenfor rettsbygningen med en tydelig beskjed. De mener Exxon Mobil har visst om farene ved klimaendringene mye lengre enn det de har innrømmet, og at de nå må betale en høy pris for å ha villedet offentligheten. Men søksmålet mot Exxon Mobil handler ikke om hvorvidt klimaendringene er reelle eller menneskeskapte. Det handler heller ikke om at selskapet i årevis forsøkte å dekke over dette. Problemet er, ifølge søksmålet, at Exxon Mobil skal ha blåst opp verdien av sine egne klimaødeleggende prosjekter.

Saken strekker seg tilbake til 2015. Da avslørte Los Angeles Times og Inside Climate News at Exxon Mobils forskere i lang tid hadde konkludert med at klimaendringer var menneskeskapte og en alvorlig trussel mot framtida. Samtidig hadde selskapet offentlig gjort alt de kunne for å skape tvil om fenomenet. Blant annet finansierte de organisasjoner som drev med klimafornekting fram til midten av 2000-tallet. Nå har Exxon snudd offentlig, og erkjenner klimaendringene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer