Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Oljeindustrien

Oljeskatt for ei ny tid

Vi må gjøre endringer i oljeskatteregimet. Systemet er bygd opp i ei tid da målet var økte investeringer. Nå er vi over i en høstings- og nedbyggingsfase, og det må også reflekteres i skattesystemet.

UTFORDRER: Jeg utfordrer miljøminister Ola Elvestuen til å sikre at oljeskatten blir gjennomgått og endret. For klimaet, og for norsk økonomi, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
UTFORDRER: Jeg utfordrer miljøminister Ola Elvestuen til å sikre at oljeskatten blir gjennomgått og endret. For klimaet, og for norsk økonomi, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet løfter på lederplass 6. desember en viktig diskusjon om oljeskattesystemet og klimarisiko. Det er på høy tid å avvikle de gunstige ordningene for oljeindustrien.

Kari Elisabeth Kaski.
Kari Elisabeth Kaski. Vis mer

Oljeindustrien har nemlig betydelige skattefordeler, begrunnet i et ønske om å fremme investeringer og mangfold på norsk sokkel.

Når skatteinsentivene har fungert etter intensjonen, har de ført til økonomisk gevinst gjennom at det har blitt gjennomført investeringer som har hatt god inntjening. Når insentivene ikke har fungert etter intensjonen, har de ført til at det har blitt tatt investeringsbeslutninger som ikke burde blitt tatt med hensyn til lønnsomhet.

Det tydeligste eksempelet er Goliat-feltet i Barentshavet, der det ligger an til at skattebetalerne vil sitte igjen med en stor regning som følge av at investeringer, som kan være lønnsomme for den enkelte bedrift, blir ulønnsomme for samfunnet.

Et slikt mulig utfall burde alene være nok til å sikre en gjennomgang av oljeskatteregimet, med et mål om å unngå sløsing med samfunnets ressurser. Men den viktigste grunnen til å gjennomføre en slik gjennomgang og å faktisk gjøre endringer er at skattesystemet er bygd opp i ei tid da målet var økte investeringer. Nå er over i en høstings- og nedbyggingsfase, og det må reflekteres i skattesystemet.

I dag får regjeringen overbrakt en rapport om klimarisiko i norsk økonomi. Er rapporten god gir den oss et godt utgangspunkt for å forstå hvor sårbar norsk økonomi er, i en verden som skal nå Parisavtalens mål og begrense klimaendringene.

Vi er en oljenasjon, og oljeprisfallet i 2014 illustrerte for alle hvor sårbare vi er. Likevel, klimarisikoutvalget har fått eksplisitt beskjed om å ikke se på oljeskatten. Det må ikke bli en hvilepute. Jeg utfordrer miljøminister Ola Elvestuen til å sikre at oljeskatten blir gjennomgått og endret. For klimaet, og for norsk økonomi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!