Ølkrig i Portugal

Strid om eneretten til navnet Budweiser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den europeiske menneskerettighetsdomstolen avgjorde i går at selskapet Anheuser-Busch Ltd. ikke får lov til å selge øl med merkenavnet Budweiser i Portugal. Det er det tsjekkiske bryggeriet Budejovicky Budvar som har eneretten til, skriver AP.

De to selskapene har for tiden førti søksmål gående verden over. Kampen om retten til navn som Budweiser, Budwar og lignende har foregått i over et århundre.

Portugisisk høyesterett hadde fastslått at Budejovicky Budvar hadde retten til å bruke merkenavnet i Portugal etter en bilateral avtale fra 1986. Anheuser-Busch anket dommen til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Uten hell hevdet de at den portugisiske dommen stred mot artikkel en i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som skal sikre eiendomsrettigheten til private og bedrifter.

- Vi er uenige i utfallet av anken og vurderer å anke videre, sier Anheuser-Busch.

Gammel tradisjon

Budejovicky Budvar ble grunnlagt i 1895 i Ceske Budejovice, kalt Budweis av den tyskspråklige befolkningen i området. De har en rik tradisjon for ølbrygging som strekker seg tilbake til 1265.

De tyske grunnleggerne av Anheuser-Busch tok i bruk navnet Budweiser fordi det var et kjent navn i hjemlandet. Bryggeriet begynte å produsere det første amerikanske ølet i 1876.

Det tsjekkiske ølet går under navnet Czechvar i USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer