Olof Palme-trilogi har blitt ny, norsk krimsuksess

Endelig slo GW Persson til i Norge.

KRIMSUKSESS: Leif G.W. Perssons krimtrilogi har kommet opp i et opplag på hele 90 000 eksemplarer, i løpet av fire måneder. Etter å ha vært krimkonge i Sverige siden 70-tallet, har han endelig slått igjennom i Norge også. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRIMSUKSESS: Leif G.W. Perssons krimtrilogi har kommet opp i et opplag på hele 90 000 eksemplarer, i løpet av fire måneder. Etter å ha vært krimkonge i Sverige siden 70-tallet, har han endelig slått igjennom i Norge også. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

||| (Dagbladet): Leif G.W. Persson har vært krimkonge i Sverige siden 70-tallet. Men i motsetning til svenske kolleger som Camilla Läckberg, Henning Mankell og Liza Marklund, har han ikke slått like bra an i Norge. Ikke før nå.

I sommer valgte Schibsted den noe uvanlige lanseringsstrategien å gi ut tre av bøkene hans samtidig.

To i pocket (som begge har vært utgitt av Cappelen før) og én i innbundet utgave. I løpet av fire måneder har bøkene kommet opp i et samlet opplag på hele 90 000 eksemplarer.

Én million i Sverige
- Terskelen for å prøve noe nytt er kanskje lavere når bøkene kommer i pocket, det er jo mye billigere. Men vi er ikke overrasket, vi hadde veldig tro på dem, sier informasjonssjef i Schibsted, Anne Iversen.

- To andre forlag har forsøkt seg med Persson-bøker tidligere, uten at han har blitt noe kjent navn i Norge. Hva fikk dere til å prøve?

- Vi så at trilogien har solgt én million eksemplarer i Sverige, og tenkte at det måtte være en grunn til det. Derfor turte vi å satse på ham. Men vi fant ut at vi måtte gjøre det på en ny måte, sier Iversen.

Og satse har de gjort, med en omfattende annonsekampanje for bøkene i hele sommer og høst - deriblant i Dagbladet.

- Vi har gått ganske hardt ut for å synliggjøre ham, bekrefter hun.

Krimekspert
De tre bøkene i den såkalte «verferdsstatstrilogien», «Mellom sommerens lengsel og vinterens kulde», «En annen tid et annet liv» og «Faller fritt som i en drøm» kretser alle på forskjellige vis rundt mordet på den svenske statsministeren Olof Palme. Persson er også ansatt som professor i kriminologi i den svenske Rikspolisstyrelsen og fungerer som krimekspert i den svenske versjonen av TV-programmet «Etterlyst». I den siste boka i trilogien lanserer han sin egen teori om hvem som drepte Palme.

- Jeg tror det skjedde akkurat slik som jeg skriver, sa han i et intervju med Dagbladet i sommer.

I Sverige er han aktuell med boka «Den döande detektiven», som har solgt nesten 100 000 eksemplarer i løpet av én måned. Han var også gjest i studio hos Fredrik Skavlan i går kveld.

Allerede i begynnelsen av november kommer enda en av bøkene hans på norsk, «Den som dreper dragen».