Olsen, Morten Harry

Slik ble jeg forfatter:

- Jeg hadde tenkt å bli journalist, men allerede i 16-17-årsalderen begynte jeg å skrive «fiction» (skjønn litteratur var det ikke!). Jeg likte det, og derifra og til jeg debuterte i 1985 - altså 8-9 år senere, skrev jeg og skrev jeg og skrev jeg... Alt mulig, egentlig: Prosatekster, filmmanus, skuespill, hørespillmanus, til sist et par romanforsøk. Fra 1979 av sendte jeg ting inn til forskjellige forlag, teatre osv., og fikk stadig bedre og bedre tilbakemeldinger, så det var aldri noen grunn til å gi opp. Jge brukte to år på de novellene jeg til slutt debuterte med, og det var det.

Beste leseropplevelse:

- Det er flere, men skal jeg peke på én av dem må jeg si «Moby Dick» av Herman Melville. En av verdens få virkelig KOMPLETTE romaner. Sterk fortelling, dyp symbolikk, massevis av interessante faktaopplysninger, men aldri tørt formulert: Språket til Melville er hundre prosent besettende poesi. En guddommelig roman.

Slik liker jeg å jobbe:

- Jeg tenker lenge, har ingen idé til å begynne med. Nå, da det går så lang tid mellom bøkene mine, bruker jeg kanskje et år på bare å ha øyne, ører, følelser åpne. Massevis av småtanker melder seg, jeg noterer dem ned, og én dag - en eller annen strålende dag! - binder to-tre av disse tankene seg til hverandre, og jeg tenker: «HER er det kanskje en roman!» Da tar jeg frem alle notatene og begynner å se på hva som kan henge sammen med denne roman-idéen. Resten er hardt arbeid; struktur først - fortellingen, «plot´et» om du vil, så skikkelser, steder, alle slags elementer. Dette arbeidet tar kanskje et år, og så begynner jeg å lete etter det riktige språket for denne historien, det tar kanskje et halvår å «finne tonen», og først når den er funnet begynner jeg å skrive. Da skriver jeg fra a til å, uten stans, til fortellingen er slutt.

Slik jobber jeg med research:

- Jeg skriver alltid om noe jeg KAN fra før, vet noe om, har en følelse for. I den grad jeg trenger å gjøre research (og det må man jo alltid) bruker jeg alle tilgjengelige kilder, men jeg er mest glad i å lese bøker. Big surprise!

(Dagbladet.no 08.01.2001)