LEGENDARISK BIL: I 1969 kjørte kriminalbetjent Hermansen bilen sin ut i Mjøsa ved Mengshoel i en legendarisk Olsenbanden-scene. Nå mener dykkere at bilen er funnet. Video: Geir-Inge Fjeld Jacobsen /Mjøsen dykkerklubb / Teamfilm Vis mer

«Operasjon Egon»

«Olsenbanden»-bilen ble funnet på Mjøsas dyp. Nå har skiltet forsvunnet på mystisk vis

Christer Norli Svenningsen i Mjøsen Dykkerklubb tror dykkere fra utlandet kan ha stjålet skiltet.

(Dagbladet): I 1969 kjørte politiinspektør Hermansen bilen sin ut i Mjøsa ved Mengshoel i en legendarisk scene i Olsenbanden-filmen «Operasjon Egon», der Olsenbanden var på jakt etter gull.

I mai i år kom dykkerne Geir-Inge Fjeld Jacobsen og Christer Norli Svenningsen i Mjøsen dykkerklubb over bilen. Til Dagbladet fortalte Fjeld Jacobsen at han ikke var i tvil om at det faktisk var kriminalinspektørens Opel fra filmen det var snakk om.

Mystisk forsvinning

Ifølge Fjeld Jacobsen lå bilen dypere enn 40 meter. Taket var ødelagt og tildekket av mudder, men dykkerne så rattet og har tatt bilde av bilskiltet bak på bilen.

Nå er imidlertid skiltet på bilen forsvunnet, melder Hamar Arbeiderblad.

- Ingen vet noe

Ifølge Hamar Arbeiderblad tror Christer Norli Svenningsen i Mjøsen Dykkerklubb at noen rett og slett har stjålet skiltet. Han spekulerer på om det er dykkere fra utlandet som har vært på ferde for å skaffe seg et Olsenbanden-souvenir.

- Dykkermiljøet i Mjøsa er ikke stort, og det finnes bare et fåtall lokale dykkere som er kapable til å dykke til det dypet. Jeg har forhørt meg med dykkerne våre, og ingen vet noe om det, sier han til avisa.

«Operasjon Egon» er den første filmen i den populære filmserien om Olsenbanden regissert av Knut Bohwim.

Da Dagbladet snakket med Bohwim i mai, husket godt scenen fra filmen. Han fortalte at filmcrewet i tillegg til å dumpe bilen i Mjøsa, sendte avgårde en dukke kledd i en skreddersydd dress av tweed, politiinspektørens varemerke i Olsenbanden-filmene.

- Vi satte en dukke inne i bilen som skulle være Hermansen før vi tråkket på gassen, fortalte Bohwim og sa det var en tabbe å kvitte seg med en skreddersydd dress på den måten. Opelen hadde derimot gått sine kilometer og var klar for skraphaugen.