Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Olympisk propaganda på skattebetalernes regning

Ungdoms-OL på Lillehammer fremstår som en propagandasentral for IOC

Meninger

Jeg skal faktisk være den fyren. Den fyren som bare må ødelegge den gode stemninga rundt ungdoms-OL på Lillehammer.

Arrangementet som spiller på alle de tingene det er umulig å være mot. Nasjonalfølelse, idrettsglede, sunn ungdom, verdibasert idrett, store prestasjoner og håp for fremtiden.

Men noen må være den fyren. Fordi jeg sitter igjen med en ekstremt dårlig følelse etter årets ungdom-OL på Lillehammer. Ikke engang en dag klarte de å vente. Ikke en eneste dag klarte pampene i idretts-Norge å vente før ungdoms-OL var over til diskusjonene om et nytt og kostbart vinter-OL til Norge er i gang IGJEN. Knappe året etter at det norske folk ga et soleklart nei til det forrige forslaget. 

En ting er pengebruken:

-          252 millioner ble gitt i statstilskudd (20 millioner som tilleggsbevilgning). I tillegg kommer ymse kommunale bevilgninger. (Som sammenligning kan det nevnes at et junior-VM i alpint samler 290 deltakere og koster 4 millioner.)

-          Nesten halvparten av dette, 100 millioner, ble brukt på administrasjon. Til sammenligning var det satt av 23 millioner til idrettsanlegg.

Enda mer alvorlig er imidlertid følelsen av ungdomslekene som propaganda for å få voksenlekene til Norge. Jeg tror naturligvis ikke det har vært planen til alle involverte, men inntrykket er ikke til å misforstå.  Før det har gått EN ENESTE dag dukker de første diskusjonene om OL til Norge i 2026 opp. Nå skal liksom alt være annerledes. Fordi noen har hatt en hyggelig og sunn opplevelse i Lillehammer fremstilles det plutselig som et begynnende «trykk nedenfra» at det skal være en god ide å blåse penger i 50- 100 milliarderklassen på et OL vi strengt tatt allerede har sagt nei til. Allerede i 2014 ble ungdoms-OL konfrontert med høye administrasjonskostnader. Der anføres det som forsvar rett ut at media og PR- hensyn er noe av grunnen til de høye utgiftene på område.

At man bruker et arrangement som ungdoms-OL til å så åpenbart starte en ny diskusjon om OL i Norge fremstår kynisk og skamløst. Å skyve ungdomsutøvere foran seg som politiske aktører i kamp om knappe fremtidige, statlige bevilgninger er direkte smakløst og det reduserer kraftig lysten til å finansiere lignende arrangementer senere.

Bare tanken på å skulle punge ut milliarder av norske skattekroner til gjennomkorrupte IOC i dagens situasjon er direkte respektløst mot hundretusenvis av mennesker som står uten jobb. Alle ansvarlige norske politikere bør snarest bidra til å ta livet av enhver tanke om at Norge skal søke om OL i 2026.